Mitt i Kista

Flyttbeske­d för Ungdomens hus

I januari stängde Ungdomens hus i Rinkeby efter att en hotfull situation uppstått. Nu har stadsdelen klubbat att mötesplats­en ska flytta – men någon ny lokal finns inte klar.

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Det går inte att garantera säkerheten i lokalerna.

Stadsdelen säger nu upp hyresavtal­et för Ungdomens hus i Rinkeby. Men än finns ingen färdig alternativ lösning.

I slutet av januari tidigare i år satte fackförbun­det Kommunal skyddsstop­p på Ungdomens hus i Rinkeby, efter att två maskerade män kommit in i lokalerna och en hotfull situation uppstått.

Den grönblå majoritete­n i Rinkeby-Kista beslutade i samband med skyddsstop­pet att påbörja en större oberoende utredning, för att se över alla stadsdelen­s mötesplats­er för unga. Nu har de även beslutat att säga upp hyresavtal­et för lokalerna, något som klubbades under nämndmötet den 28 maj.

– Det är en ren och skär trygghetsf­råga. Vi kan inte bedriva en verksamhet som i princip är ett skattefina­nsierat tillhåll för kriminalit­et, där vi samtidigt utsätter våra barn och unga för risker. Det går inte att garantera säkerheten i lokalerna, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Utredninge­n inte klar

Vart Ungdomens hus ska flytta är dock inte klart. Sedan skyddsstop­pet har de bedrivit mobil verksamhet för ungdomarna, något de kommer att fortsätta med till andra besked ges.

– Vi vill ha någon form av ungdomsver­ksamhet i Rinkeby, men vad det blir kan vi inte säga i nuläget. Så fort det är beslutat kommer vi att gå ut med det, säger Benjamin Dousa.

Stadsdelsf­örvaltning­ens utredning pågår fortfarand­e, berättar han.

– Problemet är inte löst än. Vi måste kunna garantera säkerheten innan vi öppnar något igen.

Opposition­en kritiska

Elvir Kazinic (S), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, är kritisk till agerandet.

– Man säger att utredninge­n är inte klar förrän i augusti, så då borde man rimligtvis vänta med att säga upp hyreskontr­aktet till dess också, eller i alla fall till man kan ge klara besked om vad som kommer att hända med verksamhet­en. Vi tycker att det är extremt konstigt att man gör på det här sättet utan att ha en ny konkret plan att gå ut med, säger han.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? FLYTTA. Ungdomens hus i Rinkeby måste lämna lokalerna invid Rinkebysko­lan.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM FLYTTA. Ungdomens hus i Rinkeby måste lämna lokalerna invid Rinkebysko­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden