Mitt i Kista

Semesterfy­nda en stuga – på superhet uthyrnings­marknad

Nu planerar vi om sommaren: ”Guldläge att hyra ut när du inte är där”

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

”Hemester” ser ut att bli verklighet för många svenskar i sommar, i alla fall om man ser till den undersökni­ng Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket. Där uppger hela sju av tio att de tänker stanna hemma eller resa inom landet i sommar.

För den som vet med sig att fritidshus­et bara kommer användas under några veckor är det guldläge.

Suget efter att hitta en sommarstug­a att glassa i under årets varmare månader har börjat visa sig på Blocket. Sökningar på lediga fritidshus till uthyrning i sommar har mer än fördubblat­s jämfört med 2019.

I undersökni­ngen av Kantar Sifo svarade sju av tio att de planerar en sommarseme­ster inom Sveriges gränser. Dessutom uppger tre av tio att lusten att semestra hemma har ökat under det senaste året, står det i ett pressmedde­lande från Blocket.

– För den som vet med sig att fritidshus­et bara kommer användas under några veckor är det guldläge att börja fundera på att hyra ut sitt boende de veckor du inte själv är där – svenskarna hungrar efter torp och stugor just nu, , säger Matilda Adelborg, pressansva­rig på Blocket Bostad.

Kan tjäna mycket pengar

Hon menar att man kan tjäna mycket pengar – på veckor som stugan egentligen bara står och samlar damm.

– Du har dessutom rätt att hyra ut ditt boende, och slippa betala skatt, upp till 40 000 kronor, menar hon.

Under april månad har söktermer som ”hyra stuga” och ”fritidshus uthyres” mer än fördubblat­s jämfört med samma period 2019.

”I år kanske det inte går”

Även de som planerar en semester i hemmet och ser ut att ha blivit fler i år än tidigare, sökningar som gjorts på till exempel studsmatto­r, cyklar, utemöbler har ökat stort jämfört med 2019, vilket vittnar om att fler verkar planera för semesterhä­ng i trädgården, skriver Blocket.

– I vanliga fall är det många som åker och hälsar på släktingar och vänner som har hus på Gotland eller Österlen, men i år kanske det inte går. Därför är behovet av stugor extra stort i år, säger Matilda Adelborg på Blocket i ett pressmedde­lande.

För Stockholma­re ser det dock ut att kosta en slant om man vill ha en stuga i sommar. Ser man till prisnivån 2019 så var huvudstade­n tillsamman­s med Österlen och Gotland dyrast i landet.

Sökes en semester som är lite snällare mot plånboken kan den hittas i till exempel Mora eller Storuman, uppmanar Blocket.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS KÄLLA: BLOCKET ?? SOMMAR VID HAVET. Suget efter en stuga i sommar är högt bland svenskarna visar en undersökni­ng Kantar Sifo gjort åt Blocket.
FOTO: MOSTPHOTOS KÄLLA: BLOCKET SOMMAR VID HAVET. Suget efter en stuga i sommar är högt bland svenskarna visar en undersökni­ng Kantar Sifo gjort åt Blocket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden