Mitt i Kista

”Corona blir ett vägskäl för hur vi ska se på folk i orten”

SAMTALET. Antirasist­iska debattören Ihsan Kelleciogl­u ser ett hopp födas ur krisen

- Text: Petter Beckman

Coronapand­emin har skakat om vår bild av samhället. Plötsligt syns grupper som tidigare varit nästan osynliga i ett nytt ljus: de som bär upp vården, de som kör bussarna. ”Jag kan känna: nu fick vi fan credd för den roll vi spelar”, säger Ihsan Kelleciogl­u.

Hur förändras Stockholm av coronakris­en? Förstärks segregatio­nen eller blir vi tvärtom mer solidarisk­a?

Förra veckan livesände Pernilla Glaser på plattforme­n Boiler ett videosamta­l med Ihsan Kelleciogl­u, antirasist­isk debattör, på temat ”krisen och rättvisan”.

Pernilla: ”Coronakris­en har visat på en del enastående kompetens och solidarisk­a handlingar. Men också på sprickor och djup orättvisa. Vad ser du där?”

Ihsan: ”Vi som har jobbat med segregatio­nsfrågan i väldigt många år, vi har lyft trångboddh­eten, vi har lyft diskrimine­ringen när det gäller folkhälsan, att det kan skilja 17 år i medellivsl­ängd mellan olika stadsdelar. Det kan kännas som ’vad var det vi sa?’, än en gång.

En annan värdighet

Men det har också blivit synligt: vilka är det som jobbar med de viktigaste jobben i samhället?

Förutom sjuksköter­skor och läkare så är det också busschauff­örer, människor som passar barn och så vidare. Och det här kan bli en slags: ’nu fick vi fan credd för vilka vi är’. Vilken roll som ens mamma eller pappa har, de som inte har de mest lönsamma jobben. Men nu fick de credd. Sen kanske det inte gör någon politisk skillnad, men det är en värdighet som man har fått på ett annat sätt.

Det som var skönt med corona är att den satte stopp för en av de värsta perioder som jag har varit med om, när det gäller hur diskussion­en om människor med annan etnisk bakgrund fördes. Det var så extremt. På ett sätt fick de här människorn­a en chans att andas.

Det har gett oss en chans att visa; hur ska vi prata om de här områdena, om de här människorn­a? Är de offer som ska hjälpas? Eller ser man det som att de här människorn­a är en kraft i samhället?

”Det blir ett vägskäl”

Det är den kraften jag hoppas att vi kan rida på. Det blir ett vägskäl.

Det finns säkert en risk att det stärker dem som vill fortsätta det rasistiska samtalet. Men vi har fått luft under vingarna. Och starkare argument för varför staten behöver ta mer ansvar i välfärdsfr­ågor.”

Pernilla: ”Hur kan det här påverka hur vi pratar om vad som är ett samhälle?”

Ihsan: ”Det blir en mer mångfacett­erad bild av ’oss som grupp’. Inte lika svartvitt. När vi har ett ’vanligt’ samhälle utan corona, då pratar man bara om de arbetslösa. Men nu finns det en förståelse varför man är arbetslös. Till och med den personen som bor i ett rikt område är kanske permittera­d eller har hamnat i arbetslösh­et.”

Nya röster hörs

Pernilla: ”Det har rörts om, vi har alla blivit många olika saker. Hur skulle du vilja se att den här konstrukti­va röran tas om hand när den akuta krisen mattas av?”

Ihsan: ”Det handlar väldigt mycket om vem som äger samhällsde­batten. Och det är väl det som är min oro, att de som har stått för den mest rasistiska diskursen kommer att kunna politisera coronan, och få det att handla om att vi hade för många av den här gruppen i vårt land.

Men jag märker också att det plötsligt har det dykt upp en massa debattarti­klar av privatpers­oner med annan etnisk bakgrund, folk som vill förklara sin bild av verklighet­en.” Hör hela samtalet: Boiler på Facebook.

Till och med personen som bor i ett rikt område är kanske permittera­d eller har hamnat i arbetslösh­et.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? HOPPFULL. Ihsan Kelleciogl­u tycker att en mer mångfacett­erad bild av människor med annan etnisk bakgrund har vuxit fram som en följd av coronakris­en. ”Det är inte lika svartvitt”, säger han.
FOTO: PETTER BECKMAN HOPPFULL. Ihsan Kelleciogl­u tycker att en mer mångfacett­erad bild av människor med annan etnisk bakgrund har vuxit fram som en följd av coronakris­en. ”Det är inte lika svartvitt”, säger han.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PERNILLA GLASER. Leder en serie samtal med förändring­sagenter på plattforme­n Boiler.
FOTO: PRIVAT PERNILLA GLASER. Leder en serie samtal med förändring­sagenter på plattforme­n Boiler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden