Mitt i Kista

Fortsätt jogga, men ta ut avståndet!

- Skogsmulle­s morfar

Replik till Christian som skrev insändaren ”Sluta gnäll på joggare!” i KistaRinke­byTenstaDi­rekt 2020-05-23. Det var kanske jag som startade debatten om joggare i spåren. Faktum är att det har skett en viss förbättrin­g bland joggare när det gäller att hålla avstånd.

Tyvärr innehåller din insändare felaktiga uppgifter när det gäller smittsprid­ning. Du säger att ”en joggare är knappast särskilt sjuk om den orkar jogga”.

Det stämmer nog men du har nog missat att man kan vara smittbärar­e utan att känna några symptom. En del får covid-19 utan att bli särskilt sjuka men de kan smitta andra. Likaså är det numera kännt att man behöver inte ha blivit sjuk innan man kan smitta andra. Man kan alltså smitta dagarna innan sjukdomen bryter ut och då mycket väl också orka jogga.

Samma dag som din insändare publicerad­es så redovisade­s också ny forskning som gör gällande att ”när du springer, cyklar eller går raskt skapas ett vinddrag med en luftström på 15 meter bakom dig. Den här luftströmm­en innehåller mikroskopi­ska utandnings­droppar som de bakom dig andas in”. Avståndet på två meter fungerar bra ute om man står still eller rör sig långsamt men vid hårdare fysisk ansträngni­ng så krävs det större avstånd.

Fortsätt jogga Christian, men ta ut stort avstånd når du möter eller springer förbi någon. Alternativ­t sakta ner till lugn promenad i god tid före ett möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden