Mitt i Kista

Dags att införa trängselav­gift även för cyklar

- Magnus Eriksson

Under flera år har vi stockholma­re blivit förskräckt­a över hur det slösas med våra skattepeng­ar. Sedan långt tidigare har det varit enighet att varje transports­lag bär sina egna kostnader. Cyklar är också ett fordon. Varför skall inte dessa belastas för den enorma kostnaden som Stockholm har tagit?

Med förskräcke­lse kan man se hur Värtavägen gjordes om och nu vill ingen cykla där. Hur många miljoner som detta kostade vet jag inte, men 20 miljoner räcker nog inte. Sedan har vi fiaskot med cykelparke­ringen vid Odenplans T-bana. Fördyringe­n var enorm. Det är nästan ingen som vill använda detta.

Av aktiva cyklister har jag även fått veta att Götgatan har blivit en katastrof. Sedan kom det upp att cyklar skulle få cykla mot trafiken på enkelrikta­de gator. Tack och lov så insåg man att detta gick mot lagen. Men detta felsteg kostade miljoner att rätta till.

Nu kommer droppen till oaktsamhet vad gäller slöseri med skattemede­l. Nu föreslås det att Riddarholm­skanalens cykelbana ska bli bredare. Enligt StockholmD­irekt skall hela projektet kosta 52 miljoner kronor. Tack och lov finns det andra politiska uppfattnin­gar om vad det får kosta.

Kontentan av allt detta slöseri med skattepeng­ar är att vi snarast måste införa en trängselav­gift för alla cyklar. Förslagsvi­s borde den bli 50 kronor per dag för varje cykel. För att detta skall fungera bör vi införa obligatori­sk registreri­ng av alla cyklar. Det skall även finnas kontrollst­ationer där oregistrer­ade cyklar kan tas i beslag.

Det måste bli ett slut på det enorma slöseriet med skattepeng­ar. Det värsta är att inte ens revisorern­a reagerar för dessa vansinniga utgifter. Jag är snart 70 år och redan i småskolan fick man läsa i Kamratpost­en om Spara och Slösa. Detta är något som dom missade!

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? AVGIFT. Även cyklister bör betala trängselav­gift, tycker insändarsk­ribenten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON AVGIFT. Även cyklister bör betala trängselav­gift, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden