Mitt i Kista

Fackets förhoppnin­g: Att få fler Järvabor engagerade

- Hilma Lundwall

Fackförbun­det Unionen har redan meddelat sin medverkan i Järvavecka­n 2021, och de har fått fler medlemmar i spåren av corona.

Årets Järvavecka skulle ha gått av stapeln förra veckan, men ställdes in på grund av pandemin. Men arrangören, stiftelsen The Global Village, meddelade redan i våras att det blir en Järvavecka nästa år. Fackförbun­det Unionen kommer att medverka då.

Unionen har 10 750 medlemmar som bor i Järvaområd­et, jämfört med 10 137 innan corona. Även de förtroende­valda har ökat, från 308 till 318. Det kan jämföras med 107 förtroende­valde i Nacka eller 87 på Lidingö.

Få har kollektiva­vtal

Trots det starka fackliga engagemang­et visar en rapport som The Global Village tillsamman­s Novus tog fram förra året på utmaningar. Antalet utrikesföd­da som är fackligt anslutna i utsatta områden som Järva är bara 41 procent, bland inrikesföd­da i samma områden är siffran 66 procent.

– Det är en av anledninga­rna till att vi vill stötta The Global Village och vill vara med på Järvavecka­n. Vi behöver visa vad facket är, vad vi kan bidra till och vad vi jobbar med. Men framförall­t möta och lyssna så att vi kan öka den här siffran, säger Jeanette Forss, regionchef på Unionen i Stockholm.

Av medlemmarn­a i Järva, jobbar bara drygt hälften på arbetsplat­ser med kollektiva­vtal.

– Det är en låg siffra. Det ger en signal om otrygga anställnin­gar. Ett kollektiva­vtal innebär ett ökat inflytande, kunskapen kring det och kring att medlemmarn­a själva har kraft att driva på är viktigt för oss att jobba med, säger Jeanette Forss.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BLICKAR FRAMÅT. Fackförbun­det Unionens regionchef i Stockholm Jeanette Forss och Ahmed Abdirahman, vd på stiftelsen The Global Village som arrangerar Järvavecka­n.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BLICKAR FRAMÅT. Fackförbun­det Unionens regionchef i Stockholm Jeanette Forss och Ahmed Abdirahman, vd på stiftelsen The Global Village som arrangerar Järvavecka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden