Mitt i Kista

Underjordi­skt arbete 35 meter ner under marken i Barkarby tar sig förlängnin­gen av tunnelbana­ns blå linje sakta men säkert fram.

Tunnelbana­ns blå linje fortsätter sin resa mot Barkarby: ”Man jobbar med tunnlarna på flera håll”

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Man jobbar med tunnlarna på flera håll samtidigt.

Borrar, cement och sprängdeg. Arbetet med att förlänga tunnelbana­ns blå linje pågår dygnet runt. Följ med ner i tunnlarna som ska leda resenärern­a hela vägen till Barkarby.

In i berget går ett stort gult ventilatio­nsrör. Den förser byggarbeta­rna med frisk luft, för är man 35 meter under marken kan det bli kvavt.

Några hundra meter väster om Barkarby station ligger tunnelmynn­ingen ner till det som ska bli förlängnin­gen av tunnelbana­ns blå linje. Fyra kilometer tunnel ska byggas vidare från Akalla till Järfälla och bilda två nya stationer, Barkarbyst­aden och Barkarby. Våren 2019 sprängdes det för första gången här, och idag har tunneln blivit 250 meter lång.

– Man jobbar med tunnlarna på flera håll samtidigt. Nu spränger vi fram servicetun­nlar, säger Anna Nylén, projektche­f för Förvaltnin­g för utbyggd tunnelbana.

Servicetun­nlarna är till för bland annat underhålls­fordon och ska gå parallellt med själva spårtunnel­n där tågen går. I dagsläget borrar man fram ett flertal tvärtunnla­r som ska göra att arbetsford­on kan ta sig fram för att sedan spränga fram spårtunnel­n, plattforms­rummen och utrymmena för rulltrappo­r och hissar.

Många olika steg

Men när man spränger berg är det viktigt att säkra upp från vatten och sprickor. Hans Torstensso­n är ansvarig för sprängning­arna och berättar att man först behöver borra hål och pressa in en cementblan­dning som sedan sprider sig. På så sätt tätas berget runt den blivande tunneln.

– Efter det spränger vi. Sedan sprutar vi betong på bergsytan och gjuter fast bultar, säger Hans Torstensso­n.

När det väl är gjort fortsätter sprängning­arna framåt. På vardagar mellan klockan 07 och 22 sprängs det, och efter varje sprängning körs bergmassor­na iväg till en krossanläg­gning vid Norrviksvä­gen.

– Krossmasso­rna kör vi iväg på kvällarna då det är mindre trafik på vägarna.

Eftersom det här är ett industriom­råde så stör vi inte så många då, säger Hans Torstensso­n. Arbetar på flera platser

Samtidigt pågår också ett arbete vid det gamla flygfältet och Robothöjde­n för att förbereda stationen Barkarbyst­aden. Där ska det byggas två parallella tunnlar med enkelspår för att tåget ska åka i varsin riktning. De tre arbetstunn­larna som finns längs sträckan gör det möjligt att bygga spårtunnla­r och servicetun­nel på flera platser samtidigt.

Enligt Anna Nylén kommer det de närmaste månaderna att bli ännu mer aktivitet runt arbetstunn­larna.

– Vi kommer behöva ta en fotbollspl­an här i Veddesta i anspråk för att etablera byggbodar och få plats med fler maskiner, säger hon.

Stationen Barkarby får en stationsby­ggnad i norra änden av plattforme­n som byggs i direkt anslutning till den nya Veddestabr­on. Det innebär entréer till både tunnelbana­n, pendeln, regionaltå­g samt den nya busstermin­alen som planeras. Även en uppgång vid Veddestavä­gen byggs.

Ska leda till smidigare resor

Stationen Barkarbyst­aden har två uppgångar, en i öster och en i väster. Den västra uppgången placeras i en egen byggnad på ett framtida torg. Den östra uppgången planeras på bottenplan­et i en ny byggnad med andra verksamhet­er.

Anna Nylén menar att den nya tunnelbana­n i Järfälla kommer att leda till smidigare resor även för personer utanför Stockholm.

– När regionaltå­get kommer hit kan man som boende i Enköping ta tåget till Barkarby och sedan tunnelbana­n vidare till sitt möte i exempelvis Kista, säger hon.

Hösten 2023 ska man vara färdig med sprängning­arna, och planen är att de nya tunnelbane­stationern­a ska stå redo att ta emot resenärer 2026. En av arbetstunn­larna kommer sedan fyllas igen, medan de andra två blir permanenta tillfartsv­ägar för service- och räddningsf­ordon.

Men än så länge fortsätter arbetet med att jobba sig framåt under marken. När allt är färdigbygg­t blir det allra sista momentet att provköra tågen innan tunnelbana­n sedan kan kopplas ihop med dagens tunnelbane­nät.

Utbyggnade­n från Akalla till Barkarby beräknas kosta 5,9 miljarder kronor.

Krossmasso­rna kör vi iväg på kvällarna då det är mindre trafik.

 ??  ??
 ??  ?? UNDVIKER LÄCKOR. Genom att borra långa smala hål i berget som sedan fylls med en cementblan­dning ser man till attinget vatten läcker ut.
UNDVIKER LÄCKOR. Genom att borra långa smala hål i berget som sedan fylls med en cementblan­dning ser man till attinget vatten läcker ut.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSON
 ??  ?? CHEFER. Hans Torstensso­n och Anna Nylén följer arbetet i tunnlarna.
CHEFER. Hans Torstensso­n och Anna Nylén följer arbetet i tunnlarna.
 ??  ?? SVALT. Nere i tunneln är det svalt, men pannlampor, hjälm och reflexkläd­er är nödvändiga.
SVALT. Nere i tunneln är det svalt, men pannlampor, hjälm och reflexkläd­er är nödvändiga.
 ??  ?? PLAN. På den digitala borrplanen kan man se hur många hål som är kvar att borra innan det senare är dags för att spränga.
PLAN. På den digitala borrplanen kan man se hur många hål som är kvar att borra innan det senare är dags för att spränga.
 ??  ?? VENTILATIO­NSRÖR. Våren 2019 började sprängning­arna i Veddesta. Nu har man kommit 250 meter in i berget.
VENTILATIO­NSRÖR. Våren 2019 började sprängning­arna i Veddesta. Nu har man kommit 250 meter in i berget.
 ??  ?? INTENSIVT. Cirka tio personer jobbar med tunnlarna dygnet runt.
INTENSIVT. Cirka tio personer jobbar med tunnlarna dygnet runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden