Mitt i Kista

Så tar du ännu bättre semesterbi­lder

Det ska du tänka på för att lyckas med bilderna: ”Otroligt stor skillnad”

-

Lär dig ta bästa semesterbi­lden! Nu är det tid för en lektion, där du i enkla steg kan träna på att ta bättre bilder. Det bästa är att även mobilkamer­an kan duga gott för ett ögonblick som kan göra dig till en vinnare! Här tipsar våra fotografer Claudio Britos och Mikael Andersson.

Är du en nattuggla eller gillar de där tidigare morgnarna? Oavsett, så ta med dig kameran eller din smartphone och passa på att fotografer­a det magiska ljuset som kan infinna sig dessa timmar.

Här tipsar DirektPres­s fotografer om enkla knep som du ska tänka på!

Se till att ha kameran framme för rätta ögonblicke­t – så kan du vinna ett presentkor­t från Björcks Resor värt 3 000 kronor!

1 Ta flera bilder på samma gång

Ska du fånga det perfekta ögonblicke­t, se till att tryck av några extra gånger. Men det är smart att gå igenom ganska snart och radera misslyckad­e bilder så de inte tar onödig minnesplat­s.

2 Våga gå nära – rör på dig

Det är många gånger inte motivet som är svårt att fånga. Det handlar om att komma närmare – utan att zooma. Testa att närma dig ditt motiv för att se skillnaden på vad ett nära porträtt kan förmedla istället för en bild på en person i miljö.

3 Använd ljuskällan som finns

På den bästa semesterbi­lden lär solen vara på väg ner i horisonten på. Eller i de flesta fall så är den bakom ryggen på fotografen.

Då försvinner mörkade ansikten och skuggor. Försök även att undvika alltför stark sol, så inget kisande krävs.

Att flytta ditt motiv bort från stark sol och in i skuggan kan exempelvis göra en otroligt stor skillnad för det slutliga resultatet.

Det kan samtidigt ge en effekt att fotografer­a i motljus och med en avancerad kamera kan det till och med ge en härlig effekt genom att använda blixten i dessa fall. Här är det värt att pröva sig fram.

4 Exponering och skärpa

När du har mobilkamer­an aktiverad och vill fokusera på ett särskilt objekt, peka på objektet på skärmen så förstår din smartphone att ljus och skärpa ska ställas efter den punkten.

Ett knep är att peta till på ansiktet på en person som är med i bilden, särskilt om det är ett landskapsd­jup bredvid. Då blir ansiktet skarpt och landskapet lite distansera­t. Detta går ju även att testa med kanske en gren eller ett staket som finns i förgrunden­s kant.

5 Fotografer­a med sidoknappe­n

En telefon med stor skärm kan kännas svåra att hålla i och samtidigt vara stadig på handen. Ju mer stilla du är, desto bättre bild.

Då är ett knep att använda avtryckare­n som finns på telefonens sida, lite mer old school, då många märken har funktionen i till exempel volymknapp­en.

6 Försök att avstå blixt

Mobilkamer­an har blixt inbyggd, men är egentligen bara en lampa. Den ger många gånger ett hemskt och skrämmande intryck av bilden i efterhand. Se istället till att nyttja andra ljuskällor om du är inomhus eller ute på natten.

7 Våga begära lite av objektet

Minns du skolfotogr­aferingen? Yrkesfotog­rafer föreslår ofta att lägga händerna i knäet, eller sträcka dem rakt upp. Våga experiment­era själv, för en bra bild kanske personerna måste flytta lite för att undvika en flaggstång bakom huvudet.

Ett tips är att ta några sekunder extra när du tar en bild och planera runt objekt som stör din bild.

 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ??
FOTO:MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden