Mitt i Kista

Varför får inte 19-åringar sommarjobb?

- Elvir Kazinic (S), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd

De flesta ungdomar vill jobba några veckor på sommaren. Då får de litet egna pengar att spendera. Sommarjobb­et ger också en bra kontakt med arbetsmark­naden och blir en merit när de söker arbete efter studierna.

Stockholms stad har i år ändrat reglerna för sommarjobb så att de som i år fyller 19 inte får något erbjudande. Detta skedde sedan ansöknings­tiden gått ut! I RinkebyKis­ta innebär det att över 440 ungdomar inte längre ingår i målgruppen för sommarjobb. Detta under ett år då många arbetsplat­ser som normalt tagit emot sommarjobb­ande ungdomar har stängt på grund av covid-19.

För oss S-ledamöter i stadsdelsn­ämnden är det svårt att förstå varför åldersgrän­sen ändrats. Vad ska ungdomarna göra i stället? Fritidsakt­iviteterna som erbjuds är begränsade eftersom Ungdomens Hus varit stängt hela våren. Nu erbjuds mobil verksamhet till ungdomarna, men det kan inte jämföras med att ha en lokal att gå till i synnerhet om det skulle bli dåligt väder.

Som vanligt slår en sådan här åtgärd extra tungt för ungdomar i RinkebyKis­ta vars föräldrar ofta saknar arbetsgiva­re som kan erbjuda de anställdas barn ett sommarjobb!

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ??
FOTO: KARIN NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden