Mitt i Kista

Det ska du tänka på för att bostadsköp­et ska gå igenom

Kontraktsk­rivning: Detta gäller för att bostadsköp­et ska gå igenom

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

Säljaren har accepterat ditt bud och är redo att göra affär. För att kontraktet ska bli rätt och riktigt att nya lyan ska bli din finns det vissa detaljer som måste vara med i avtalet. Evelina Grenehed på Boupplysni­ngen.se berättar om hur du avslutar ett bostadsköp.

Just ordet säljer är viktigt att det står med, även om det låter självklart.

När mäklaren ringer och berättar att säljaren accepterat ditt bud så återstår kontraktsk­rivning. Snart kommer du få en tjock lunta med papper i handen där du ska sätta en kråka innan flyttlasse­t kan rulla iväg.

Men för att kontraktet ska bli riktigt och checka alla juridiska boxar så måste vissa saker finnas på plats. Evelina Grenehed, som är boendeskri­bent på Boupplysni­ngen

berättar om tre ”måsten” för att kontraktet ska bli rätt.

– Dels ska det finnas en så kallad överlåtels­eförklarin­g, det är egentligen att det står rakt ut i kontraktet att säljaren säljer bostaden till köparen. Just ordet säljer är viktigt att det står med, även om det låter självklart, för att det ska vara juridiskt riktigt, säger hon.

Bostadens pris är det som står i avtalet, det vill säga att om du och köparen har kommit överens om en annan köpeskilli­ng än den i avtalet så är överenskom­melsen ogiltig.

– Den andra delen är att köpeskilli­ngen ska stå med, alltså vad köparen ska betala för bostaden. Det är köpeskilli­ngen som står i avtalet som gäller, säger Evelina och tilllägger,

– Den tredje delen som måste med är att både köparen och säljaren ska signera avtalet, och att det finns med namnförtyd­liganden, och ort samt datum.

Villkor ska skrivas in i avtalet

Finns de ovanståend­e punkterna med är avtalet giltigt. Men värt att komma ihåg är att ingen av parterna är bundna till avtalet förrän köpeavtale­t är signerat, du kan alltså inte pusta ut förrän bläcket börjat torka.

Om säljare och köpare kommit överens om så kallade svävarvill­kor så ska även de inkluderas i avtalet.

– Om det finns vissa villkor som säljare eller köpare vill lägga till som ska vara avgörande om köpet går igenom eller inte så behöver de också tas med. Till exempel kan det vara att köpet bara är giltigt ifall köparen blir beviljad ett bolån, och att om bolånet inte beviljas så blir köpet ogiltigt, säger Evelina Grenehed.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONTRAKTSK­RIVNING. För att ett kontrakt för ett bostadsköp ska gälla finns det vissa detaljer som måste finnas med.
FOTO: MOSTPHOTOS KONTRAKTSK­RIVNING. För att ett kontrakt för ett bostadsköp ska gälla finns det vissa detaljer som måste finnas med.
 ?? FOTO: COMPARICO AB ?? BOENDESKRI­BENT. Evelina Grenehed på Boupplysni­ngen.se.
FOTO: COMPARICO AB BOENDESKRI­BENT. Evelina Grenehed på Boupplysni­ngen.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden