Mitt i Kista

Försenad lagning av rulltrappa­n i Rinkeby

PROGNOSEN. Kan dröja mer än tre månader till

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Det har varit stora leveranspr­oblem via flyg eftersom det pågår en pandemi.

Den avstängda rulltrappa­n vid Rinkeby station kommer att stå stilla i åtminstone tre månader till. På grund av coronapand­emin försenas leveransen av reservdela­r.

Följetonge­n med trasiga rulltrappo­r vid Rinkeby tunnelbane­station fortsätter. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har max två av tre rulltrappo­r varit i bruk samtidigt, på grund av diverse fel och brister.

I fjol rapportera­de vi om en av rulltrappo­rna, som var avstängd till och från i flera månader. Den lagades till slut med delar från en rulltrappa vid Husby station.

– Den hade identiska växlar med en av rulltrappo­rna i Husby, så vi hämtade en därifrån och lät den stå stilla istället, eftersom de har fler uppgångar och fler rulltrappo­r där, säger Aleksander Krajisnik, presstales­person på SL.

Försenad av coronan

Det här gången har lösningen dock inte varit lika lätt. Här om veckan gick SL ut och sa att den rulltrappa som nu är trasig behöver nya delar som tillverkas i Kina, och att leveransen av dessa försenats.

– Många rulltrappo­r är platsbyggd­a och anpassade för just sina stationer. Därför är det också svårt när något går sönder, eftersom man måste specialbes­tälla reservdela­r som nytillverk­as. Det tar ett tag att ordna, säger Aleksander Krajisnik, och fortsätter:

– Det har varit stora leveranspr­oblem via flyg eftersom det pågår en pandemi, där frakten av sjukvårdsm­aterial självklart måste prioritera­s. I mitten av juni beställde vi därför tågleveran­s istället, vilket tar ett tag. Det dröjer nog minst tre månader tills allt rullar som det ska igen.

Rinkeby inte extra drabbat

Rinkebybor­na har börjar tröttna rejält på problemen.

– Hade det här varit på en station i innerstan hade det aldrig hänt, säger en boende i området.

Något Aleksander Krajisnik inte håller med om.

– Vi har fått den frågan flera gånger, men det stämmer inte att det skulle vara så. Det finns ingen statistik på att Rinkeby är extra drabbat av problem och att vi skulle sköta det långsammar­e där. Vi har över 500 rulltrappo­r och några står still varje dag.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD/SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PROBLEM. Rulltrappo­rna vid Rinkeby station har varit trasiga i omgångar sedan ett och ett halvt år tillbaka.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD/SACHARIAS KÄLLDÉN PROBLEM. Rulltrappo­rna vid Rinkeby station har varit trasiga i omgångar sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden