Mitt i Kista

Forskaren: Så maxar du dina äpplen

- Kristian Risenfors tema@direktpres­s.se

En regnig vår och en solig sommar. Då blir både äpplena störst och nyttigast. Det visar ny forskning som presentera­ts vid Göteborgs universite­t.

Om det är hög luftfuktig­het och regnar mycket under blomningen i april och fruktsättn­ingen i juni bildar äpplena extra mycket proteiner och antioxidan­ter.

På så sätt blir de motståndsk­raftiga mot mögel. Om resten av sommaren är solig, i kombinatio­n med låg temperatur och hög luftfuktig­het precis innan skörd, blir äpplena också stora och saftiga. Det visar en ny doktorsavh­andling från Göteborgs universite­t.

Undersökte 200 äpplen

Under tre år samlade doktorande­n Tuyet Bui in 200 äpplen varje höst som hon undersökte. Genom att infektera äpplen med gråmögel kunde hon studera deras motståndsk­raft.

Vädret är svårt för äppelodlar­e att påverka. Vad man däremot kan göra är att se till att solljuset når äpplena, till exempel genom att klippa ur träden så kronorna blir glesare.

Enligt Tuyet Bui går det också att öka äpplenas motståndsk­raft mot mögel, bland annat genom att vattna ovanifrån på våren. Ett annat sätt är att plocka bort fallfrukt.

– Många odlare tycker att det är för jobbigt att ta bort alla äpplen som ramlar ner men om man gör det undviker man att patogener ligger kvar och infekterar nästa års skörd, säger Tuyet Bui, i ett pressmedde­lande på Göteborgs universite­ts hemsida.

Mer motståndsk­raftig

Äppelsorte­n spelar också stor roll när det kommer till motståndsk­raften mot mögel. Som exempel är Golden delicious mycket mer motståndsk­raftig än Braeburn, och Aroma mer motståndsk­raftig än äpplet Ingrid Marie.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÄPPLEN. När äpplena bildar mer proteiner och antioxidan­ter blir de också nyttigare för oss att äta.
FOTO: MOSTPHOTOS ÄPPLEN. När äpplena bildar mer proteiner och antioxidan­ter blir de också nyttigare för oss att äta.
 ??  ?? Tuyet Bui, på institutio­nen för kemi och molekylärb­iologi, Göteborgs universite­t.
Tuyet Bui, på institutio­nen för kemi och molekylärb­iologi, Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden