Mitt i Kista

Premiärdag­s för superbuss till Akalla.

SNABBARE. Start på måndag för turer mellan Barkarby och Akalla

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Just den här sträckan kanske blir grunden för en vidare sträckning.

Den 17 augusti börjar den nya elektriska BRT-linjen, linje 175, gå mellan Barkarbyst­aden och Akalla. Restiden beräknas till 7 minuter, knappt hälften av vad den tidigare varit. Linjen är den första i sitt slag i Sverige.

BRT står för Buss Rapid Transit. Det är en elektrisk buss med hög turtäthet, hög komfort och med företräde på vägarna vilket gör att medelhasti­gheten blir hög. Bussarna har fått namnet ”superbussa­rna” och används redan flitigt i flera andra länder runt om i världen.

– Den nya bussen ser kanske ut som en buss men kan liknas mer med en tunnelbana på gummihjul som går ovan mark, det tar det bästa från spårtrafik och traditione­ll busstrafik och slår ihop det, säger Kristoffer Tamsons(M), trafikregi­onråd.

På många vägar har BRTlinjen egna dedikerade körfält och ny infrastruk­tur. Den tar fler resenärer och tar kortare tid att resa med än en vanlig buss. Eftersom den är elektrisk är den även mycket tystare.

Stor satsning

Att BRT-linjerna inte finns på flera ställen än har sin förklaring i att det krävs en enorm logistik och samverkan för att ro projektet i hamn.

– Här har vi samverkan mellan både kommun, SL och Nobina. Även om det kostar så är det ett bättre och billigare sätt att göra rätt från början än att bygga om trafiken i efterhand. Då kan vägarna byggas rätt och se till att bussen ges verklig prioritet, säger Kristoffer Tamsons.

Sträckan planeras ersättas med tunnelbana i framtiden, men det betyder inte att BRTlinjer kommer försvinna.

– Just den här sträckan kanske blir grunden för en vidare sträckning. Vår ambition när vi gör en sån här satsning är att få in BRT som ett nytt trafikslag i SL-trafiken. Jag hoppas det här är startskott­et på en längre resa med fler samarbeten med kommuner och operatörer för fler BRT-linjen, säger Kristoffer Tamsons.

Framöver ska linjen även förlängas till Barkarby station.

Är det smart att starta en ny linje under coronapand­emin när Folkhälsom­yndigheten avråder från att resa kollektivt?

– Kollektivt­rafiken ska vara till för dem som verkligen behöver använda den till och från jobbet. Men då kan man vända på det och säga att den här typen av extrainsat­ta snabbussar med extra turtäthet är ett bra bidrag för att minska trängseln för de som måste åka. Och det blir en bra grund när vi ska återvända till det normala - att visa på att kollektivt­rafiken har utvecklats även under corona.

 ?? FOTO: EMIL JOHANSSON ?? HYBRID. En blandning mellan en tunnelbana och buss kan bäst beskriva den nya ”superbusse­n”.
FOTO: EMIL JOHANSSON HYBRID. En blandning mellan en tunnelbana och buss kan bäst beskriva den nya ”superbusse­n”.
 ??  ?? BEKVÄMT. Kristoffer Tamsons (M) provar förarsätet i den nya bussen.
BEKVÄMT. Kristoffer Tamsons (M) provar förarsätet i den nya bussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden