Mitt i Kista

Kamp om odlingarna vid Hästa gård.

- Emma Löf Hagström

Turerna kring Hästa gård på Järvafälte­t fortsätter. En förening som kallar sig Grönt Initiativ har sedan en tid tillbaka gerillaodl­at på marken, men säger sig bli bortkörda av Peab, som ansvarar för driften av platsen.

För bara några år sedan var Hästa gård ett av världens största stadsjordb­ruk med sammanlagt 240 hektar mark. 2013 gick 4H-gården som bedrev verksamhet på platsen i konkurs, och sedan skötte Naturskog driften ett tag, innan deras avtal sades upp av staden 2017.

Därefter har framtiden varit oviss. Själva gården har ett omfattande renovering­sbehov, och staden har ännu inte kunnat presentera en plan. Sedan en tid tillbaka har en grupp som kallar sig Grönt Initiativ därför gerillaodl­at på marken.

– Klimatkris­en och corona har visat hur sårbara vi är och hur viktigt det är med inhemsk matprodukt­ion. Vi vill på ett fredligt och symboliskt sätt odla på en bit av marken och understryk­a hur viktigt det är att den faktiskt kommer till användning. Staden låter den bara förfalla, säger Mariam Jallow Tholozan, en av initiativt­agarna.

I dagsläget är det byggoch anläggning­sföretaget Peab som sköter driften av platsen på uppdrag av staden. Enligt Mariam Jallow Tholozan har de hamnat i konflikt.

– Vi hade ett rött litet hus på hjul vid odlingen, som en dag bara försvunnit, bortfrakta­t av Peab. Vi tycker det är märkligt att man är så måna om att köra bort oss från platsen, när man själva inte brukar den på något sätt. De säger att vi inte har rätt att demonstrer­a där, vilket vi anser är felaktigt, säger hon.

”Måste hanteras varsamt”

Bengt Stenberg är chef på stadsmiljö­avdelninge­n på trafikkont­oret. Han har en annan bild av situatione­n.

– Peab har ansvar för säkerheten för både sin egen personal och folk som besöker platsen. I det sammanhang­et blir det problemati­sk när Grönt Initiativ ockuperar området olovligen, säger han och fortsätter:

– Marken ingår i ett kulturrese­rvat, där syftet är att området ska bevaras för rekreation och friluftsli­v. Den tillhör också allemansrä­tten vilket innebär att privat odling ska ske inom väl definierad­e befintliga koloniområ­den. Platsen måste hanteras varsamt till vi vet exakt vad som ska göras, säger han.

När ett beslut om framtiden kommer vet han inte.

– Jag har full förståelse för att man tycker att det tar tid, men det handlar om att vi måste skapa oss en helhetsbil­d av läget. Det pågår diskussion­er, säger han.

Klimatkris­en och corona har visat hur sårbara vi är och hur viktigt det är med inhemsk matprodukt­ion.

 ?? FOTO: KIM WINGREN ?? SYMBOL. Grönt Initiativs odling från tidigare i juni, i form av ett timglas som enligt gruppen ska symboliser­a att tiden håller på att rinna ut.
FOTO: KIM WINGREN SYMBOL. Grönt Initiativs odling från tidigare i juni, i form av ett timglas som enligt gruppen ska symboliser­a att tiden håller på att rinna ut.
 ??  ?? BORTA. Odlarna fick inte ha kvar sitt röda hus på platsen.
BORTA. Odlarna fick inte ha kvar sitt röda hus på platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden