Mitt i Kista

”Det handlar om skamlösa tandvårdsf­öretag som vill tjäna pengar.”

- Ann Mari Engel, Vänsterpar­tiet, ledamot av fullmäktig­e i Region Stockholm

Nyligen avslöjades i media hur fuskande tandläkare lurar till sig miljontals kronor från Region Stockholm genom att över- och feldebiter­a för patienter som fått rätt till nödvändig tandvård. Det handlar om skamlösa tandvårdsf­öretag som vill tjäna pengar, men tyvärr också om Folktandvå­rden som tvingats in i detta marknadstä­nkande kring vården.

Det är bara ett exempel på hur illa det blivit i Region Stockholm under det blågröna styret som ansvarat för hälso-och sjukvården i nu snart 14 år. Regionledn­ingen är dogmatiska förespråka­re för marknaden. Deras tanke är att effektiv vård skapas om mer drivs privat med hård konkurrens och produktion på ”löpande band” som om det handlade om bilfabrike­r. Men det fungerar inte alls när det handlar om människor som behöver hälsooch sjukvård.

För oss i Vänsterpar­tiet är det viktigaste att Regionen ska leva upp till den fina portalpara­grafen i svensk sjukvårdsl­agstiftnin­g; att den som har störst behov av vård ska vara prioritera­d.

Så blir det inte när folk med privat sjukförsäk­ring får gå före i kön, när nätläkare får debitera miljoner för råd via dator eller när vårdföreta­g utifrån vinstintre­sse själva bestämmer var de etablerar sig, d.v.s. i city och inte i förorten.

Covid19-krisen bekräftar var folkhälsol­äget är sämst. Vi tycker att hälso- och sjukvården måste vara fri från vinstintre­ssen. Undersökni­ngar visar att de flesta i Sverige håller med och vill ha bort vinsterna ut välfärden.

Låt oss använda erfarenhet­erna från krisen och se till att sjukvården prioritera­r dem med störst behov Inte dem med störst resurser. Det krävs en ny politik för en vård utan vinstintre­ssen, en vård som vägleds av jämlikhet!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BLUFF. Fuskande tandläkare lurar till sig miljoner, skriver Ann Mari Engel.
FOTO: MOSTPHOTOS BLUFF. Fuskande tandläkare lurar till sig miljoner, skriver Ann Mari Engel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden