Mitt i Kista

Jasmina tog sig ut ur prostituti­on

- Mimmi Epstein

Jag vill berätta för dem att det finns ett annat, bättre liv.

För fem år sedan tog sig Jasmina ut ur prostituti­on. Nu hjälper hon andra som befinner sig i samma situation.

Jasmina, som egentligen heter något annat, kommer från Rumänien och förlorade tidigt sina föräldrar. Vid tio års ålder var hon bostadslös och när hon var 14 år blev hon våldtagen av en okänd man.

– Jag började gå ut på kvällarna och träffa män. Jag frågade inte efter pengar och ville inte sälja min kropp men ibland fick jag betalt av män som jag hade sex med, säger Jasmina.

Efter några år började hon arbeta som barnflicka i England. Där blev hon sexuellt utnyttjad av barnens pappa. Jasmina mådde väldigt dåligt och via en vän kom hon till Österrike, och fick ett erbjudande om att jobba på en massagesal­ong där hon fick höra från de andra anställda att man kunde tjäna pengar ”om man var beredd att tillfredss­tälla kunderna sexuellt”.

Där arbetade hon ungefär ett halvår innan hon via internet kom i kontakt med en hallick, som ordnade en annons på en rumänsk sexsajt.

– Jag hamnade i Stockholm. För att betala mannen fick jag ge honom trettio procent av det jag tjänade på att sälja sex, säger Jasmina, då 25 år.

Snart började hon märka att hon blev utnyttjad.

TOG SIG UR.

Hallicken ville ha mer betalt och det blev ofta bråk. Under tiden som Jasmina prostituer­ade sig drack hon mycket alkohol och tog droger för att orka.

En dag träffade hon en sexköpare som sa att han brukade ha sex med sin egen dotter. Mannen ville att Jasmina skulle kalla honom ”pappa”.

– Jag gick till polisen och berättade. Jag hade bevis, bland annat hade han skickat sms till mig. Jag hade själv blivit utnyttjad som barn och kunde inte stå ut med vetskapen att han hade sex med sin dotter, säger Jasmina.

Genom polisen fick hon kontakt med den ideella organisati­onen Talita som erbjuder stöd till kvinnor som utnyttjats i sexhandeln. De hjälpte henne med boende för kvinnor och med ett rehabilite­ringsprogr­am.

Nu har det gått fem år sedan dess och idag jobbar hon med att hjälpa andra kvinnor som befinner sig i samma situation som hon var i. Samtidigt studerar hon till samtalster­apeut.

– Jag vill berätta för dem att det finns ett annat, bättre liv, säger hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jasmina, när hon var 25 år och befann sig i prostituti­on i Stockholm. Idag är det fem år sedan hon tog sig ut ur prostituti­onen.
FOTO: PRIVAT Jasmina, när hon var 25 år och befann sig i prostituti­on i Stockholm. Idag är det fem år sedan hon tog sig ut ur prostituti­onen.
 ??  ?? Säg vad du tycker! StockholmD­irekt.se
Säg vad du tycker! StockholmD­irekt.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden