Mitt i Kista

Nuur (S): Vi måste komma åt ledarna

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka har chockat Sverige men inte tillräckli­gt, tycker Tenstapoli­tikern Mohamed Nuur (S). Nu kräver han förändring­ar för att bryta ner de kriminella gängen från grunden.

Efter skjutninge­n i Botkyrka häromvecka­n, som tog en tolvårig flickas liv, vill ordförande­n för Socialdemo­kraterna Tensta, Mohamed Nuur, att regeringen vidtar åtgärder. I en debattarti­kel i Dagens Samhälle kräver han förändring, och förvånas över reaktioner­na på mordet.

– Mordet chockerade, men inte tillräckli­gt mycket. Våldet har normaliser­as och så länge hela Sverige inte paralysera­s av något sådant här och ställer makthavarn­a till svars kommer förändring aldrig ske, säger han.

Han tror att de kriminella nätverken tillåts fortsätta eftersom det bara skrapas på ytan.

– Det är viktigt att gripa de som sköt, men vi måste samtidigt förstå att det här är springpojk­ar och att order om att skjuta kommer från högre uppsatta personer i gängen. För att få ett slut på våldet helt och hållet måste vi hitta sätt att komma åt ledarna, säger han.

Många vågar inte vittna

För att kunna göra det måste lagstiftni­ng, polisens arbetsvill­kor och förebyggan­de åtgärder ses över, menar Mohamed Nuur. Han föreslår bland annat att det ska bli tillåtet att vittna anonymt.

– Många är livrädda för gängen, och skulle aldrig våga vittna om de sett ett brott. Utan rätta åtgärder så kommer de undan, säger han och fortsätter:

– Man måste även se över hur det kommer sig att många mord utreds men ofta inte leder till åtal, man måste ändra lagstiftni­ngen. Det är inte bara polis och åklagare som bär ansvar. Politikern­a måste visa enad front och påbörja en radikal förändring.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KRAV. Mohamed Nuur (S) vill se förändring­ar i lagen för att stoppa skjutninga­rna.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KRAV. Mohamed Nuur (S) vill se förändring­ar i lagen för att stoppa skjutninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden