Mitt i Kista

Drömmen om extra utrymme kan bli riktigt svår utmaning

ATTEFALLSH­US. Viktigt att bestämma syftet: ”Annat än att klappa ihop en friggebod”

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

 Ett attefallsh­us kan ge dig extra utrymme för gäster, hobbyverks­amhet eller kanske arbete. Men innan du letar fram hammaren i förrådet finns det regler att sätta sig in i, och viktiga beslut att fatta.

Först och främst, vad ska du ha det extra utrymmet till? Stig Karlin på Attefallss­pecialiste­n har levererat nyckelfärd­iga attefallsh­us sedan 2014, och han menar att det första steget för de som funderar på att bygga attefallsh­us själva, eller köpa färdigt, bör vara att bestämma syftet med huset.

– Är det bara extraboend­e eller extrabädda­r till barn och barnbarn, då behövs kanske inte toalett eller badrum, och då är det en sak. Men ska du hyra ut huset eller ha det till din dotter eller son, då gäller alla de grejer jag pratade om, och då är det ingen lätt grej, säger Stig Karlin.

Vad Stig pratar om är kraven som finns på boendestan­dard för ett attefallsh­us. I år antogs nya regler som gör det möjligt att bygga ett attefallsh­us på 30 kvadratmet­er istället för tidigare 25 kvadratmet­er, men då gäller det att attefallsh­uset har full bostadssta­ndard.

– Stat och kommuner ville ha mer bostadsmöj­ligheter för ungdomar, äldre och andra på grund av bostadsbri­sten. Sen har de efter den 1 juli ökat till och med 30 kvadratmet­er för att det skulle bli enklare att anpassa så att det blir en rejäl bostad. Så andemening­en var ju egentligen inte att folk skulle kunna slänga upp en större friggebod, utan andemening­en med hela beslutet var att skaffa fler bostäder till folk, säger Stig och tillägger,

– Många tror att detta är en friggebod, men det är en minivilla som har krav på sig – det ska vara allt från handikappa­npassat till vinterisol­erat, allt ska vara godkänt.

”Som att bygga en villa”

Numera pensionera­de snickaren Michael Andersson, som jobbat som snickare sedan 1980-talet, håller med om att processen att bygga ett attefalls hus är likadan som den för att bygga en villa, bara att allt är i mindre format.

– Ska du ha det som året runtbostad, då är det samma sak som att bygga en villa fast med mindre mått. Det är egentligen ingen skillnad, förutom att du inte får bygga så högt, så du behöver inte några kranar, säger Michael Andersson.

Vill du däremot bara ha ett sommarhus kan svårighets­graden reduceras, men värt att minnas är att ett attefallsh­us i den största storleken, 30 kvadratmet­er, måste byggas i full bostadssta­ndard. 600 till 700 timmar

– Ska du bara ha det som sommarbost­ad och inte behöver isolera så är det en förenkling där. Och ska du ha det 25 kvadrat och använda det till förråd, då är det ytterligar­e ett steg förenklat, säger Michael Andersson.

Stig Karlin uppskattar att ett bygge från ansöknings­handling till första övernattni­ng kan ta mellan 600 och 700 timmar.

– Är du snickare så klappar du givetvis ihop det snabbare. Men annars är det så om man ska gå från scratch med ansöknings­handlingar, kontakt med kommun, markarbets­killar, byggare och så vidare. Man ska inte bara räkna in den effektiva byggtiden.

Om du köper en stomme och tillhörand­e inredning kan du välja att göra allt invändigt jobb själv, men det kräver enligt Stig en del förkunskap­er.

– Du ska vara väldigt händig, eller snickare. Det är ingen vanlig friggebod du ska sätta ihop utan ett riktigt attefallsh­us ska in med el, rör och toalett. Och en elektriker ska vara behörig, och likadant med rörläggare. Så det är en helt annan grej än att klappa ihop en friggebod.

Många tror att detta är en friggebod, men det är en minivilla som har krav på sig.

 ?? FOTO: PRIVAT OCH ATTEFALLSS­PECIALISTE­N ?? ATTEFALLSE­XPERT. Stig Karlin är ägare av Attefallss­pecialiste­n, som menar att extrahuset ska ses som en minivilla.
FOTO: PRIVAT OCH ATTEFALLSS­PECIALISTE­N ATTEFALLSE­XPERT. Stig Karlin är ägare av Attefallss­pecialiste­n, som menar att extrahuset ska ses som en minivilla.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SNICKARE. Michael Andersson har jobbat som snickare sedan 1980-talet.
FOTO: PRIVAT SNICKARE. Michael Andersson har jobbat som snickare sedan 1980-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden