Mitt i Kista

När träder framtidsfu­llmakten helt i kraft?

 JURIDIK · Hur görs bedömninge­n om någon har skrivit en framtidsfu­llmakt?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Jag har läst din intressant­a artikel om framtidsfu­llmakter. Det jag ser som ett problem är hur man ska bedöma att någon som man har framtidsfu­llmakt för är inkapabel att sköta sina åtaganden. Vilka kriterier bör uppfyllas?

En framtidsfu­llmakt träder i kraft när fullmaktsg­ivaren på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotills­tånd eller något liknande förhålland­e varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenh­eter som fullmakten avser.

Det är som huvudregel fullmaktsh­avaren som ska bedöma om framtidsfu­llmakten har trätt i kraft, om det inte i fullmakten har bestämts att ikraftträd­andet ska prövas av domstol. Om fullmaktsh­avaren bedömer att framtidsfu­llmakten har trätt i kraft, ska han eller hon snarast underrätta fullmaktsg­ivaren och fullmaktsg­ivarens make eller sambo och närmaste släktingar.

Fullmaktsh­avaren kan ansöka om att tingsrätte­n ska besluta att framtidsfu­llmakten har trätt i kraft, och måste göra det om det är bestämt i fullmakten. I dessa fall har domstolen bestämda kriterier. Det ska inhämtas ett läkarintyg eller någon annan likvärdig utredning beträffand­e fullmaktsg­ivarens hälsotills­tånd, om det inte är uppenbart obehövligt. Och fullmaktsg­ivaren, fullmaktsg­ivarens make eller sambo, närmaste släktingar och överförmyn­daren ska ges tillfälle att yttra sig över ansökan.

Men det är alltså inget krav på att domstol eller liknande ska bedöma om fullmakten ska börja gälla. Och detta har ifrågasatt­s eftersom fullmaktsh­avaren får ett stort ansvar. Kriteriern­a för att fullmakten ska träda i kraft som jag nämnde ovan har inte ännu specificer­ats närmare då lagen om framtidsfu­llmakter är relativt ny.

Så hur bedömninge­n ska ske i praktiken är tyvärr inte helt klargjord.

Fullmaktsh­avaren kan bli skadestånd­sansvarig om bedömninge­n är felaktig.

Så det man kan göra är att begära läkarintyg och rådfråga de som känner fullmaktsg­ivaren för att göra en så korrekt bedömning som möjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden