Mitt i Kista

Nytt kulturstrå­k ska göra Husby tryggare.

SATSNING. Staden satsar 13 miljoner kronor – klart om ett år

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

Det handlar främst om att folk ska våga vara ute mer.

Genom kultur, bättre belysning och mer grönska ska stråket mellan Husby centrum och Husby gård bli mer attraktivt, och fungera som en trygg entré till Järvafälte­t. Det är planen när staden satsar 13 miljoner på Kulturstrå­ket Husby.

Som en del av projektet Grönare Stockholm, som ska tillföra grönska i stadens ytterområd­en, ska 13 miljoner kronor investeras i ett nytt kulturstrå­k i Husby. Genomföran­debeslutet klubbas i trafiknämn­den den 27 augusti, och kommer innebära en rejäl upprustnin­g av vägen mellan Husby centrum och Husby gård.

– Jag är speciellt stolt över att idén tagits fram efter en tät dialog mellan förvaltnin­gen och de som jobbar med föreningar­na på platsen. Man har resonerat kring stråket och vad folk vill ha, vad förutsättn­ingarna är och så vidare, och sedan arbetat efter det när man gjort planen, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Utställnin­gar utomhus

Längs stråket finns bland annat en konst- och hantverksf­örening och verksamhet­er som Kulturskol­an, Folkets Husby och biblioteke­t. Tanken är att de olika föreningar­na ska kunna ha utställnin­gar eller liknande utomhus, och även delvis kunna flytta ut sina verksamhet­er på andra sätt.

– Det är det lokala föreningsl­ivet som aktiverar platserna med kultur; vi skapar bara bättre förutsättn­ingar för dem att göra det. Vi rustar även upp stråket och byter bland annat ut belysninge­n och tillför mer grönska, säger Daniel Helldén.

Gångvägen upplevs i dag som mycket otrygg av många, berättar han.

– Det handlar främst om att det ska bli mer tillgängli­gt och således tryggt, att folk ska våga vara ute mer.

Klart om drygt ett år

Arbetet beräknas sätta igång i höst, och vara klart efter ungefär ett år. Daniel Helldén tror att det kommer innebära ett stort lyft för både de som bor i Husby och besökare.

– De som bor i Husby kommer att känna sig tryggare. Det kommer hända saker, folk kommer stanna upp, vara på platsen längre och förhoppnin­gsvis vara ute mer. De som bara besöker Husby och inte har så bra koll på området kommer hitta till Husby gård och grönskan på Järvafälte­t bättre, eftersom det här tillgängli­ggör entrén ut till det på ett helt annat sätt, säger han.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Säg vad du tycker! StockholmD­irekt.se
RUSTAS. Vägen mellan Husby centrum och Husby gård ska rustas upp.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Säg vad du tycker! StockholmD­irekt.se RUSTAS. Vägen mellan Husby centrum och Husby gård ska rustas upp.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? TRYGGHET. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) tror att det nya kulturstrå­ket kommer innebära en ökad trygghet för Husbyborna.
FOTO: LINDA GREN TRYGGHET. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) tror att det nya kulturstrå­ket kommer innebära en ökad trygghet för Husbyborna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden