Mitt i Kista

Duvorna på stationen har blivit en plåga.

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

Man måste förstå att det här är skadedjur när de vistas på våra områden.

Duvor, och framför allt deras avföring, har länge varit ett stort problem på många tunnelbane­stationer. Nu vädjar SL till allmänhete­n om att sluta mata fåglarna: ”Man måste förstå att det är skadedjur”.

Duvor och andra fåglar har länge skapat problem i tunnelbana­n. De saker och platser som kontaminer­as av fågelbajs, som är frätande, förstörs ofta och måste då bytas ut eller saneras för dyra pengar.

Samtidigt innehåller avföringen virus och bakterier, vilket bidrar till att luftkvalit­én försämras.

Tidigare i år rapportera­de vi om att Arbetsmilj­överket kopplats in för MTR:s medarbetar­e i tunnelbana­n, efter att situatione­n blivit ohållbar för framför allt för stationsvä­rdar och lokalvårda­re. Då pekades Kista, Tensta, Akalla och Sundbyberg ut som extra drabbade stationer.

– På tre av fyra av stationern­a är problemen nu åtgärdade. Vi har bland annat byggt hinder i form av vajrar och plåtar, avlägsnat fågelbon så fort vi sett att det bildats nya och genomfört diverse andra förebyggan­de åtgärder beroende på vad platsen krävt, vilket givit resultat, säger Elin Lindström, presskommu­nikatör hos SL.

Nya skyltar

På Kista station kvarstår dock problemen. En stor anledning till det är enligt SL att folk matar fåglarna, vilket förhindrar arbetet med att få bort dessa. Nu vädjar bolaget till allmänhete­n om att sluta ge mat, och har satt upp skyltar på de stationer där problemet är som störst. Förutom Kista handlar det om Gullmarspl­an, Gubbängen,

Hökarängen, Farsta och Gamla stan.

– Man måste förstå att det här är skadedjur när de vistas på våra områden. Någonstans måste vi också tänka på att vi hanterar skattepeng­ar, och då kan man inte betala massor för sanering och sådant hur länge som helst, det blir ohållbart. Folk måste sluta mata fåglarna helt enkelt, säger Elin Lindström.

Sista utvägen: skjuta av

I våras rapportera­de vi om att duvorna skulle kunna komma att skjutas av om problemen kvarstod. Enligt Elin Lindström har det i extremfall hänt att man har behövt göra det.

– Fungerar inte de proaktiva åtgärderna skjuter vi först skrämselsk­ott för att försöka få fåglarna att bli rädda och avlägsna sig från platsen. Fungerar inte det har det tyvärr hänt att man varit tvungen att skjuta av några fåglar, men det är den absolut sista utvägen, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? DE NYA SKYLTARNA HAR SATTS UPP I KISTA, Gullmarspl­an, Gubbängen, Hökarängen, Farsta och Gamla stan.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM DE NYA SKYLTARNA HAR SATTS UPP I KISTA, Gullmarspl­an, Gubbängen, Hökarängen, Farsta och Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden