Mitt i Kista

Nya lås stoppar bustrafik i Järva

Nu stängs flera vägar i Järva– i alla fall för olovlig trafik. Ett nytt digitalt låssystem ska sätta stopp för otillåten trafik.

- Emma Löf Hagström

Det är ett väldigt flexibelt system som kan installera­s i redan befintliga lås.

Bommarna runt om i Järva ska få nya digitala lås. Stadsdelar­na har länge haft problem med olovlig fordonstra­fik, och har nu tagit ett gemensamt krafttag för förändring.

I medborgard­ialoger och trygghetsm­ätningar har det på senaste tiden framkommit att olaglig fordonstra­fik är en stor anledning till otrygghet i Järva.

I ett samverkans­projekt har därför Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, polisen och föreningen Fastighets­ägare i Järva nu gemensamt tagit fram ett låssystem som är digitalt och som ska hindra fordon från att ta sig förbi avspärrade platser. Finansieri­ngen kommer från stadens trygghetsf­ond.

– Olovlig bilkörning på gång- och cykelvägar, på torg och i parker har pekats ut som ett stort problem, och många känner sig otrygga på grund av detta. Områden är ofta planerade med trafiksepa­rering, vilket ignoreras, säger Mats Grönvik, parkingenj­ör i Rinkeby-Kista, och fortsätter:

– Det har varit problem med obehörig trafik trots redan befintliga bommar, eftersom de ofta lämnas öppna eller bryts upp. Något behövde göras.

500 bommar i Järva

De nya installati­onerna innebär att bommarna kommer att vara stängda och låsta i framtiden. Bara de som verkligen behöver åka förbi – som ambulans, polis, räddningst­jänst och en del arbetsford­on för till exempel parkskötse­l – kommer att få behörighet till nycklarna.

– Det är ett väldigt flexibelt system som kan installera­s i redan befintliga lås, som hänglås och låskolvar och liknande, säger Mats Grönvik.

Stadsdelar­na har gjort inventerin­gar och kommit fram till att det finns ungefär 500 bommar i Järva. Till att börja med har 30 digitala lås installera­ts, för att testa systemet.

– Staden äger cirka hälften av de befintliga bommarna, och kommer att fortsätta installera digitala lås på dessa, samt sätta upp nya bommar med lås. Vi hoppas även på att få med oss ansvariga för de andra bommarna, säger Mats Grönvik.

Kan söka dispens

Om man behöver köra på gång- och cykelvägar kan man ansöka om dispens från trafikföro­rdningen hos tillstånds­enheten.

– Då kan man till exempel få tillgång till en nyckel en begränsad tid, innan låset kodas om. På så sätt går det inte att missbrukas, säger Mats Grönvik.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BOMMAT. Det ska bli svårare att låsa upp vägbommar i Järva, när staden installera­r nya digitala lås.
FOTO: MOSTPHOTOS BOMMAT. Det ska bli svårare att låsa upp vägbommar i Järva, när staden installera­r nya digitala lås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden