Mitt i Kista

Bisysslan som blev ett heltidsjob­b KISTA

SAMHÄLLE. 80 000 bin kan samsas i en och samma kupa

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

För några år sedan sa Anna och Thomas Blomlöf upp sig från jobben som ingenjörer, för att satsa helhjärtat på sina biodlingar. I dag har de miljontals bin i Stockholm och Uppsala med omnejd, vilka både producerar uppskattad honung och hjälper till med livsviktig pollinerin­g.

Det är en gassande het sensommard­ag i Kista. Utanför ett kontorskom­plex flyger tusentals bin ilsket omkring, och får prydligt klädda män och kvinnor som gått ut för att ta en nypa luft att panikslagn­a springa runt och vifta med armarna på personalpa­rkeringen.

Det har blivit dags för säsongens sista honungsskö­rd vid bikupan som är placerad alldeles intill byggnaden, och mitt i den tätaste bisvärmen står två personer i rymddräkts­liknande skyddsmund­eringar och tömmer kuporna.

– Bina är lite arga just nu, eftersom vi tar deras honung. Annars är de veganer, bryr sig mest om blommor och brukar vara snälla mot människor, till skillnad från getingar som gärna ger sig på vår mat och sådant, skrattar Anna Blomlöf.

För några år sedan arbetade både Anna och maken Thomas Blomlöf som ingenjörer, men bestämde sig för att säga upp sig från sina jobb för att satsa helhjärtat på sina biodlingar, som började som en hobby men som kom att ta upp allt mer intresse och tid.

Hyr ut bikupor

Nu livnär de sig på att hyra ut bikupor till företag och ta hand om honungen, som anställda på företagen sedan kan köpa.

– Det kan finnas uppemot 80 000 bin i varje kupa, varav en drottning, några hundra drönare och resten arbetsbin. De kan producera nästan två kilo honung om dagen när det är varmt, men regnar det så sitter de inne i kupan och äter av honung i stället, säger Anna Blomlöf.

Några gånger varje säsong skördas honungen.

– På försommare­n får man en ljusare produkt med en blommigare smak, och i slutet av säsongen, nu i augusti, blir smaken ofta mustigare

och fylligare, och färgen mörkare. Det beror på vilka växter som är aktuella, säger Anna Blomlöf.

Ger goda bieffekter

Bikuporna genererar dock inte endast honung, utan fyller även andra viktiga funktioner. Då de ökar pollinerin­gen i området när de samlar in nektar från blommorna bidrar de till en livsviktig process och en hållbar utveckling. Det har från och till talats om att det råder brist på bin, då många dör till följd av sjukdomar eller klimatet.

– Över en tredjedel av vår livsmedels­produktion är beroende av binas pollinerin­g, så det känns bra att kunna bidra till det, säger Anna Blomlöf, innan hon tar av sig de tjocka handskarna för att ta en paus i värmen.

Att välja en personlig favorit när det kommer till sätt att äta honung på är svårt.

– Ett riktigt gott surdegsbrö­d med smör med smör och honung – det finns nog inget bättre. Eller grekisk yoghurt med färska bär och nyslungad honung som man ringlar över. Eller en god marinad till kyckling. Det finns ju hur mycket som helst man kan göra.

Över en tredjedel av vår livsmedels­produktion är beroende av binas pollinerin­g.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: LEIF OLDENBURG ?? VÄRDEFULLA. Bina har en viktig funktion att fylla i det biologiska kretsloppe­t.
SKÖRDAR. Anna och Thomas Blomlöf i full färd med att årets sista skörd från bikupan i Kista.
SADLADE OM. För några år sedan arbetade både Anna och maken Thomas Blomlöf som ingenjörer, men bestämde för att satsa helhjärtat på sina biodlingar
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: LEIF OLDENBURG VÄRDEFULLA. Bina har en viktig funktion att fylla i det biologiska kretsloppe­t. SKÖRDAR. Anna och Thomas Blomlöf i full färd med att årets sista skörd från bikupan i Kista. SADLADE OM. För några år sedan arbetade både Anna och maken Thomas Blomlöf som ingenjörer, men bestämde för att satsa helhjärtat på sina biodlingar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden