Mitt i Kista

Beslut om gårdar får kritik av unga

Att Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby stänger får kritik av unga, som inte känner igen stadens bild av fritidsgår­darna. ”Det har varit min fristad”, säger 18-åriga Rokayah.

- Emma Löf Hagström

Nyligen meddelade den grönblå majoritete­n i RinkebyKis­ta att Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby ska stängas.

En oberoende utredning har gjorts av ungdomsgår­darna, och förklaring­en till beslutet var bland annat att det förekommit narkotikaf­örsäljning på platserna, att kriminella rört sig i lokalerna och att verksamhet­erna främst lockat samma gäng killar.

Varit viktig

Rokayah Bel Moudden, 18, har deltagit i verksamhet­en på Ungdomens hus i över två år. Hon delar inte samma bild av verksamhet­en, utan beskriver den som viktig.

– Det har varit så skönt att kunna komma till ett ställe helt utanför allt som har med skola och ens övriga liv att göra. Här har jag kunnat prata om saker jag aldrig hade vågat prata om annars, det har varit min fristad, säger hon.

Hon har aldrig känt att det varit obehagligt på platsen.

– Jag vet att det varit incidenter, men aldrig känt mig rädd själv. Min upplevelse är att sådant som beskrivs hör till ovanlighet­erna.

Enligt Rokayah delar flera av hennes tjejkompis­ar bilden av hur det har varit att hänga på Ungdomens hus.

Ska anställa ny personal Den politiska majoritete­n har också meddelat att de helst vill anställa mestadels ny personal, gärna från andra delar av staden än Järva.

– Jag blev otroligt frustrerad när de gick ut med det på det sättet. Det är även orättvist mot personalen när man pratar om dem så där, att de varit ”för bra kompisar” med ungdomar och myndighets­kritiska. Det är absolut ingenting jag märkt av, säger Rokayah Bel Moudden.

Hennes erfarenhet är att de varit bra på gränssättn­ing, och att det varit en fördel att många varit från området.

– De har varit både som föräldrar och som kompisar i ett, de känner oss och vet våra gränser. De kan även identifier­a sig med ungdomarna. Det blir fördomsful­lt att säga att man vill anställa utifrån, som att folk från förorten inte klarar av att arbeta på fritidsgår­dar.

Kritisk mot utredninge­n Utredninge­n som beslutet om nedläggnin­g grundas på har Rokayah knappt märkt av.

– Det är konstigt, jag har varit med så mycket i verksamhet­en, men vi har bara fått svara på en enkät. De har kanske har varit och tittat på verksamhet­en en gång vad jag minns, men aldrig pratat med mig när jag deltagit i alla fall.

Mitt i har sökt stadsdelsf­örvaltning­en för att fråga om rapporten, som genom stadsdelsd­irektör Susanne Leinsköld svarar att det fortfarand­e pågår en politisk process, och att de inte vill uttala sig om ärendet förrän det nya förslaget klubbas och rapporten blir offentlig.

Här har jag kunnat prata om saker jag aldrig hade vågat prata om annars.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? BESÖKARE. Rokayah Bel Moudden är kritisk till hur stadsdelen gick ut med beskedet. ”Jag blev otroligt frustrerad”, säger hon.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN BESÖKARE. Rokayah Bel Moudden är kritisk till hur stadsdelen gick ut med beskedet. ”Jag blev otroligt frustrerad”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden