Mitt i Kista

Amal prisas för sitt ledarskap

HYLLAS. Amal Said har tilldelats årets #GeTillbaka­stipendium efter sitt arbete med att uppmuntra kvinnor att våga satsa på sina idéer.

- Text: Emma Löf Hagström

Jag hade aldrig förstått att mitt utseende skulle vara ett hinder.

Amal Said, 30, trodde att hon skulle på ett viktigt möte, när hon möttes av sina föräldrar, vänner och kollegor; alla jublandes i kör. Snart blev hon överöst av kramar och hade en stor check i sin hand: hon var årets #GeTillbaka­stipendiat.

– Folk har försökt överraska mig förut, men jag har alltid lyckats märka något. Men det här däremot, det var genuin chock, skrattar hon.

Stipendiet delas ut av Företagarn­a och webbyrån Wasabi Web, till unga ledare, förebilder och entreprenö­rer.

– Att sådana stora aktörer tror på en är en enorm bekräftels­e. När man har en så pass stark dröm och vision är det otroligt när någon utifrån faktiskt kommer in och bekräftar en; säger att man är på rätt väg.

Vill inte begränsas av ursprung

Amal Said växte upp i Varberg, och beskriver sina tidiga år som väldigt bra och trygga. Hon tvivlade aldrig på att hon kunde bli exakt vad hon ville. Sedan flyttade hon till Hjulsta, och saker förändrade­s.

– Jag hade aldrig förstått att mitt utseende skulle vara ett hinder, men sedan kom jag hit och insåg att det är annorlunda här. Här begränsas folk av sitt ursprung, många tror att de är dömda till ett visst typ av liv, och så kan vi inte ha det.

Genom en väninna kom hon i kontakt med Bling, en organisati­on som främjar entreprenö­rskap i Järva. Under Blings organisati­on startade hon nätverket Womenisa, en plattform ska bana vägen för just kvinnor, framför allt i förorten.

– Jag ville dela med mig av min energi och av min tro på att allt är möjligt. Den långsiktig­a planen är så klart att det inte ska behöva heta kvinnligt entreprenö­rskap, eller entreprenö­rskap bland utlandsföd­da, utan bara entreprenö­rskap. Att förutsättn­ingarna ska vara exakt lika för alla.

Hyllar mammor

Nyligen var hon med och startade ”Bridge” i Kista galleria, ett experiment­ellt showroom där folk kan presentera och sälja sina produkter och tjänster, knyta kontakter eller bara komma och få inspiratio­n och vägledning.

– Det handlar inte om att inspirera till att alla ska bli företagare, utan att våga vänja sig vid tanken att ha rätt att drömma och satsa på det man vill, vare sig det är att bli konstnär, baka eller utveckla egna appar, säger Amal Said.

Förutom engagemang­et i Bling, Womenisa och Bridge försöker hon lyfta kvinnor på andra sätt, bland annat genom sina sociala medier.

– Det är extra viktigt att framhäva mammor, tycker jag. Jag är själv mamma, och brukar säga att ”kan du hålla en människa vid liv kan du hålla vilket företag som helst vid liv”. Och det är ju så. Det finns många mammor här, och jag hoppas kunna inspirera dem till att våga, de utför ju redan samhällets viktigaste arbete.

Förebilder är a och o

I Amals arbete är det viktigt att lyfta förebilder.

– Min första förebild var min pappa. Han har alltid sagt till mig att jag kan göra vad jag vill och bli vad jag vill. Han kom till landet, kunde inte språket – men blev ändå ingenjör, kämpade sig fram, säger hon.

Därför försöker hon ta in så många förebilder som möjligt i Womenisa.

– Pappa sa inte bara inspireran­de ord, han var också ett levande exempel på sina ord. Och det är exakt det jag vill göra; jag vill leda genom exempel.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LEDARE. Amal Said vill pusha andra genom att själv sätta goda exempel.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LEDARE. Amal Said vill pusha andra genom att själv sätta goda exempel.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BRIDGE. I det experiment­ella showroomet i Kista galleria får entreprenö­rer presentera och sälja sina produkter och tjänster, samt nätverka.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BRIDGE. I det experiment­ella showroomet i Kista galleria får entreprenö­rer presentera och sälja sina produkter och tjänster, samt nätverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden