Mitt i Kista

Matsvinn bygger broar i Husby

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

För att ta vara på all mat som lagas, stötta invånare och samtidigt vara en social brygga mellan boende och ungdomar – nu inför skolköket på Fryshuset i Husby det nya konceptet Svinnmålet.

I somras hade Fryshuset i Husby samt Radiohjälp­en projektet ”Mathjälpen”, där över 7000 portioner mat delades ut i Järvaområd­et. De fick mersmak och har nu infört konceptet ”Svinnmålet”. Den som vill kan komma och fylla en matlåda i skolmatsal­en.

– Vi bestämde oss för att fortsätta med samma slags koncept, dels för att det är miljövänli­gt men också för att kunna erbjuda bra mat till rimliga priser, säger Herman Rasmuson, verksamhet­sutvecklar­e för skolköket.

Skolköket har en nollsvinns­vison som går hand i hand med det nya projektet.

– Jag och kocken Manne har som mål att kasta mindre mat, och även att få eleverna att kasta mindre mat. Men det är svårt att beräkna hur mycket som går åt varje dag, och blir alltid mat över.

Ett projekt som förenar

Projektet är också ett sätt att bygga broar mellan ungdomar och boende i området, berättar Herman Rasmuson.

– Det har varit så roligt att se att det är många äldre som kommer, hälsar på ungarna och får kontakt på så sätt. Jag tror det är väldigt viktigt, att både att kunna erbjuda billig mat, men också det sociala, säger Herman Rasmuson.

Han hoppas att initiative­t kan nå ut till andra skolor.

– Jag vet att många skolkök slänger extremt mycket mat, som är fullt ätbar. Det är otroligt hemskt egentligen. Jag hoppas att fler kan ta efter vårt koncept, det är förhålland­evis lätt och gör väldigt mycket.

 ??  ?? HEMLAGAT. På Fryshuset i Husby lagas maten från grunden av kocken Manne varje dag.
HEMLAGAT. På Fryshuset i Husby lagas maten från grunden av kocken Manne varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden