Mitt i Kista

Cyklistern­a kan få ta över flera gator

- Elina Lundberg

Den som cyklar på gatan har förtur.

Gator där cyklarna har företräde och bestämmer farten kan snart införas i Stockholm. Här är sträckorna Daniel Helldén (MP) vill vika för cyklistern­a.

Från och med den första december får kommuner sätta upp det nya vägmärket som markerar att fordon rullar in på en cykelgata. Det beskedet kom från regeringen förra veckan och var efterlängt­at av trafikborg­arrådet Daniel

Helldén (MP).

Ingen får köra snabbare än 30 på gatan men maxhastigh­eten för bilisterna sätts egentligen av cyklistern­a.

– Kör en cykel runt 20 kilometer i timmen så ska bilarna egentligen inte köra om den på en sån här gata trots att det är 30. Vid korsningar, där högerregel­n annars gäller, gäller här att den som cyklar på gatan har förtur oavsett om en bil kommer från vänster eller höger.

Tanken är att cykelgator­na ska underlätta för städer att prioritera cyklister på smala gator med blandtrafi­k där det inte finns plats för nya cykelbanor.

Gatorna kan bli klara nästa år

Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter.

Daniel Helldén tror att cykelgator­na kan lösa trafikprob­lem på en hel del platser. Han räknar upp Surbrunnsg­atan, Kungsholms strand och sidogator till Ringvägen som möjliga att börja med.

– En annan sån sträcka är Repslagarg­atan, som går parallellt med Götgatsbac­ken där vi vill få cyklister att köra men där cyklister idag på ett inte så roligt sätt står emot bilarna. Här skulle en cykelgata kunna vara aktuell, säger Daniel Helldén.

Han tror att stan får sina första cykelgator nästa år.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? CYKELGATOR. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén siktar på att införa de första cykelgator­na, som ska markeras med skylten ovan, nästa år.
FOTO: ERIK SIMANDER CYKELGATOR. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén siktar på att införa de första cykelgator­na, som ska markeras med skylten ovan, nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden