Mitt i Kista

Nu får västerorts äldre handla igen

LÄTTADE. Coronarest­riktionern­a för äldre hävs – ”Det har varit en hemsk tid”

- Filip Magnusson 0735-513 120 filip.magnusson@mitti.se

Efter sju månader med tuffa restriktio­ner har Vällingbys äldre fått samma regler som alla andra under pandemin. ”Äntligen får jag gå och handla själv igen. Det var det första jag sade till mina barn”, säger Ingegerd Nordbäck, 78.

Torsdagen den 22 oktober kom beskedet – de särskilda coronarest­riktionern­a för personer över 70 år och andra riskgruppe­r hävs.

Flera äldre har reagerat på restriktio­nerna som kom 16 mars och menar att äldre pekats ut som sköra och oförmögna att ta eget ansvar. I PRO Vällingbys stuga håller de med.

– Jag tror faktiskt att vi 70-plussare varit bäst i hela samhället på att följa restriktio­nerna. Det är inte vi som drar iväg och dansar. Nu får vi känna oss som alla andra igen, säger Anita Linck, 79, från Kälvesta.

Hon tillbringa­r måndagen i PRO Vällingbys stuga, tillsamman­s med ett gäng damer.

Ingegerd Nordbäck som bor precis norr om Vällingby centrum säger att det varit en ”hemsk tid.”

– Jag fick inte träffa någon i början. Mina barn sade åt mig att jag fick gå ner hit till Solurspark­en och tillbaka, inte mer. Sedan kom vi på att vi kunde träffas här och äta mat utomhus. Men det här året har tagit väldigt hårt på psyket, säger hon.

Har inte åkt kollektivt

Ingen av dem har åkt kollektivt sedan i mars. Flera har inte besökt en matbutik sedan i våras. Men de har ordnat grillkväll­ar, surströmmi­ngskvällar och kräftskiva utanför stugan. Spelat lite boule, schack och kortspel.

– Oj, en röding, den tackar jag för!

Anita Linck får jackpott vid bordet. Canastaspe­let började de med under pandemin.

– Det är den bästa hjärngympa­n du kan tänka dig. Ibland spelar vi hela dagarna, säger Anita.

I Sverige finns drygt 1,6 miljoner personer över 70 år som kan blicka tillbaka på sin mest händelsefa­ttiga sommar hittills.

– Alla friska över 70 borde ha haft samma regler som alla andra. Det handlar bara om sunt förnuft. Det är de sjuka man skulle vädjat till, säger Anita Linck.

Ohållbara restriktio­ner

Vällingbys PRO-ordförande Yvonne Wheeler sitter vid bordet intill. Hon hävdar att restriktio­nerna blev ohållbara, men tror samtidigt att många avvaktar med att gå ut eftersom smittsprid­ningen ökat. Samma gäller större möten och många aktivitete­r.

– Men jag uppmanar framförall­t äldre som bor själva att försöka aktivera sig igen. Nu är vi inte utpekade längre. Ut och rör på er, börja leva. Men håll behörigt avstånd.

Karl-Erik Jansson, ordförande i SPF Vällingby, tror inte heller att hävningarn­a får så stor betydelse i det korta loppet.

– Vi kommer fortsätta att vara försiktiga, men nu är vi ju fler som med avstånd kan träffa barnen och barnbarnen, säger han.

Ut och rör på er, börja leva. Men håll behörigt avstånd.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TUFF TID. Greta Bäckström, Britt-Marie Lindell, Anita Linck och Ingegerd Nordbäck på PRO Vällingby blickar tillbaka på en speciell vår och sommar. ”När vi ses försöker vi medvetet prata om allt förutom pandemin”, säger Ingegerd Nordbäck.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TUFF TID. Greta Bäckström, Britt-Marie Lindell, Anita Linck och Ingegerd Nordbäck på PRO Vällingby blickar tillbaka på en speciell vår och sommar. ”När vi ses försöker vi medvetet prata om allt förutom pandemin”, säger Ingegerd Nordbäck.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? BLICKAR FRAMÅT. Yvonne Wheeler, ordförande i PRO Vällingby, är glad att restriktio­nerna hävs.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN BLICKAR FRAMÅT. Yvonne Wheeler, ordförande i PRO Vällingby, är glad att restriktio­nerna hävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden