Mitt i Kista

”Gränser stängdes precis bakom oss”

Hemresan med husbilen genom Europa i våras beskriver Ulf och Ninnie Fisher som ett gatlopp. Gräns efter gräns stängde för coronahote­t. Efter en sommar i Sverige har paret nu vänt tillbaka med sitt mobila hem till Medelhavet. HUSBILSLIV. Paret tillbaka i S

- Sven-Åke Haglund tema@mitti.se

Vi skulle bli fast i Spanien under då oklara förhålland­en.

– Tro inget annat än att vi funderade länge. Men till slut beslutade vi oss, lastade husbilen och startade resan, berättar Ninnie Fisher.

Destinatio­nen är Torre del Mar, strax norr om Malaga, ungefär så långt ner i Spanien och Europa som det går att komma. Husbilen är paret Fishers hem. Vinterhalv­året vid Medelhavet, sommaren vid Mälaren.

– Vi stod inför två svåra alternativ. Att stanna på Bredsands camping, som dessutom är under ombyggnad, hela vintern eller det som vi nu gjort för nionde gången. Alltså att återvända till Torre, berättar den tidigare ambulansfö­raren Ulf Fisher.

Har mobilt hem

För åtta år sedan, när även Ninnie nådde pensionsål­dern, sålde de lägenheten och satsade helt på ett rulllande hem.

– Vi valde att vara flyttfågla­r. Fram till i våras har allt fungerat perfekt, säger Ninnie.

I slutet av februari hade paret Fisher börjat förbereda sig för årets hemresa norrut.

–Vi hörde att det fanns risk för att Europas gränser skulle stängas, och vi skulle bli fast i Spanien under då oklara förhålland­en. Så vi skyndade oss att komma iväg, berättar Ulf.

Resan som normalt brukar få ta tre veckor, avverkades på fyra dagar med start 15 mars. Paret Fisher beskriver det hela som ett gatlopp:

– Tre gränser stängdes i princip precis bakom oss, och vi kom till slut med den sista passagerar­färjan från Travemünde till Sverige i det läge som gällde just då, säger Ulf.

Sommaren vid Mälaren beskriver Ulf och Ninnie som jättefin, men inför hösten skulle ett beslut tas. Stanna kvar på Bredsands camping i kyla och blåst eller åter åka till sol och värme vid södra Medelhavet?

– Inget lätt beslut. Corona på båda ställena. Vi har bara oss själva att tänka på. Vi kan vara lika mycket i karantän här i Torre del Mar som i Enköping, säger Ninnie.

Resan ner till södra Spanien blev helt odramatisk.

– Vi åkte raka spåret. Inga avvikelser för att äta franska ostron eller något annat roligt. Mat hade vi bunkrat i husbilen, säger Ulf.

Obemannade gränser

Paret Fisher berättar om obemannade gränskontr­oller i Tyskland, Frankrike och Spanien – i total kontrast mot det som gällde i våras.

–Vi hade fått rapporter från vänner som låg några dagar framför oss, så det vara bara att rulla på. Men litet förvånade var vi allt.

Ungefär två tredjedela­r av de vanliga grannarna, varav många britter, har återvänt till Torre del Mar från sina respektive hemländer.

– Men naturligtv­is allt är sig inte likt. Vi är klara på vilka restriktio­ner som gäller.

Något som inte blir sig likt är julen utan besök från familjemed­lemmar kvar i Sverige.

–Kanske har jag lyckats smuggla med någon flaska glögg, men någon vanlig jul blir det definitivt inte, säger Ulf.

Innan dess har paret något annat att fira, berättar Ninnie:

– Vår 49:e bröllopsda­g som inträffade under nedresan firades bara med korv och bröd, nedsköljd med mineralvat­ten. Men det finns ju bättre bubbel på supermerca­don ett par hundra meter bort.

 ?? FOTO: SVEN-ÅKE HAGLUND ?? FLYTTFÅGLA­R. Ulf och Ninnie Fisher beskriver sig själva som flyttfågla­r. Efter ett gatlopp hem till Sverige i våras, har Enköpingsp­aret nu återvänt med sin husbil till Spanien.
FOTO: SVEN-ÅKE HAGLUND FLYTTFÅGLA­R. Ulf och Ninnie Fisher beskriver sig själva som flyttfågla­r. Efter ett gatlopp hem till Sverige i våras, har Enköpingsp­aret nu återvänt med sin husbil till Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden