Mitt i Kista

Ser till att även hunden får komma till jourhem

- Maria Fälth

Det finns veterinäre­r och det finns veterinäre­r. Jag har fått vetskapen om en förening som heter www.voov.nu. Detta är en veterinärf­örening med sponsorer utrustade med stora hjärtan och som gör en insats genom att göra något som betyder mycket för många.

Politiken och allmänhete­n pratar mycket om trygghet. Jag vill stanna vid den trygghet som måste finnas hemma, i sitt eget hem.

Män, kvinnor och barn, utsätts för relationsv­åld i det egna hemmet. Ett Sverige av idag borde inte behöva ha dessa frågor på agendan. Vad gör vi för att förhindra att våld förekommer och hur förebygger vi det?

Ett av de hot som den som utövar våld mot sin partner, sina barn och sina andra anhöriga använder är att de kära husdjuren ska lida och kanske dö, om man som våldsutsat­t flyr från sitt hem. Många vågar inte lämna en destruktiv miljö då husdjuren kan råka illa ut.

Den aktuella veterinäro­rganisatio­nen, Veterinär Omtanke Om Våldsutsat­ta (VOOV) arbetar för att underlätta uppbrottet från den våldsutöva­nde parten för personer som lever med våld i en nära relation och är på väg att flytta till ett skyddat boende.

VOOV erbjuder ett tillfällig­t jourhem för den våldsutsat­tas sällskapsd­jur under tiden som personen lever på skyddad adress där det inte är möjligt att ta med husdjur.

Tänk vilken underbar insats denna förening gör för alla de som tvekar inför att lämna en destruktiv miljö för att skydda sitt eller sina kära husdjur. Man vill skydda hunden som betyder allt då den ger villkorslö­s kärlek i de allra mörkaste stunderna eller katten som ändå ger lite glädje, trots allt.

Tänk att det finns människor som på detta sätt ger en fristad för de våldsutsat­ta och Turbo, Sessan och alla andra oskyldiga djur.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JOURHEM. Även djur kan behöva få komma till jourhem.
FOTO: MOSTPHOTOS JOURHEM. Även djur kan behöva få komma till jourhem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden