Mitt i Kista

Fler pojkar i Järva har använt våld, enligt ny undersökni­ng.

- Emma Löf Hagström

Årets Stockholms­enkät, där ungas levnadsvan­or kartläggs, visar att pojkar i Järva har använt sig av grovt våld i större utsträckni­ng än i övriga staden. Nu kan förebyggan­de program införas på alla skolor i området.

I årets Stockholms­enkät uppgav 14 procent av pojkarna i årskurs nio från RinkebyKis­ta att de någon gång slagit någon så att den behövde uppsöka sjukvård. I SpångaTens­ta var motsvarand­e siffra åtta procent. Snittet för Stockholms stad är siffran fem procent.

– Det är oroväckand­e, eftersom det är en tydlig indikator för risk för fortsatt våldsbrott­slighet, både i nära relationer och offentliga miljöer, säger Jan Jönsson (L), socialborg­arråd.

Förändra kulturen

Därför vill Jan Jönsson nu se till att programmet Mentors in Violence Prevention, MVP, införs på samtliga skolor i Järva.

– Det handlar om att förändra kulturen i en grupp eller på skolan, som gör att det blir mindre socialt accepterat att kränka eller begå brott, säger han.

Programmet har testats i andra delar av staden och på vissa skolor i Järva. Under ett års tid får elever i högstadiet lektioner på teman med kopplingar till fysiskt, psykiskt och strukturel­lt våld.

”Aktiva åskådare”

Utbildning­arna hålls av lärare och fältassist­enter. Staden kan ge möjlighet och resurser till skolor som vill delta, och det är respektive rektor som beslutar om att införa det.

– Det har visat sig ha en långsiktig förebyggan­de effekt. Man pratar redan från unga år om olika typer av våld, varför det uppstår och hur man kan agera när det inträffar kränkninga­r, säger Jan Jönsson och fortsätter:

– Unga ska bli aktiva åskådare, inte passiva. Undersökni­ngar visar att om man fostras in i att ta ett ansvar och ingripa vid våld så blir man mindre benägen att själv begå våldsbrott.

 ??  ?? VÅLD. Andelen killar i nian som använt sig av skadligt våld är tre gånger så stor i Rinkeby-Kista jämfört med övriga staden. Genrebild.
VÅLD. Andelen killar i nian som använt sig av skadligt våld är tre gånger så stor i Rinkeby-Kista jämfört med övriga staden. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden