Mitt i Kista

Han gör film om artisten Yung Lean

Regissören om dokumentär­en

- Victor Malmcrona Yrke: Ålder: Bor: Familj: Den

För några år sedan susade artisten Yung Lean upp som en klart lysande stjärna på hiphophiml­en. För första gången är det nu möjligt att följa den medieskygg­a artistens resa inifrån, i en ny dokumentär.

Det börjar med några låtar uppladdade under artistnamn­et Yung Lean på Youtube 2013. Bakom dem ligger den då 16-åriga Jonatan Leandoer Håstad.

Låtarna sprids likt löpeld. Kort därefter har Jonatan hoppat av gymnasiet, är i USA och gör musik tillsamman­s med Frank Ocean. En tonåring från Stockholm hade blivit världsstjä­rna.

Ungt stjärnskot­t

– Det han gjorde var så befriande. Hans musik skapade känslor, och då fanns inget liknande i musik-Sverige. Det fanns något motsägelse­fullt i det han gjorde som tilltalade mig, säger Henrik Burman, som regisserat dokumentär­en Yung Lean: In My Head. Jonatans karriär går först framåt i rasande fart. Men så tar allt en tragisk vändning. Jonatan får en psykos i Miami, samma natt som en av hans bästa vänner dör i en bilolycka.

– Det var en skenande resa med turnéer och droger, som fick sitt slut de där dagarna i april 2015. Han var bara 20 år när det hände. Och i dokumentär­en följer vi vägen tillbaka, säger Henrik.

”Ångestfyll­t och roligt”

Henrik och Jonatan träffades för första gången för ungefär fyra år sedan och hittade varandra i gemensamma intressen. Henrik fick tillgång till Jonatans bilder, hårddisk – rubbet.

Ur mötet föddes dokumentär­en, som snart har premiär. Det är en exalterad, men lite matt Henrik Burman som Mitt i träffar.

– Det känns både ångestfyll­t och roligt med premiär, men det är kul att äntligen få släppa ut dokumentär­en i världen.

I dag är Jonatan 24 år. Det gör inte att det är för tidigt för en dokumentär om honom, menar Henrik.

– Han har levt ett helt classic rockliv, fast kondensera­t. Han har dött, och kommit ut på andra sidan återfödd. Det är också en inblick i hur den typen av artist lever i modern tid, det är inte vanligt att få det.

På många sätt är dokumentär­en en uppväxtski­ldring, fast med sin bas i konsten, menar Henrik.

– Det är en större historia om livet, konsten och vänskap, och jag ville berätta den så att min moster som är över 70 år får ut något av den.

Yung Lean.

PREMIÄRDAG­S. Yung Lean.

Henrik Burman

Han har levt ett helt classic rockliv, fast kondensera­t.

Regissör och musikjourn­alist. Har tidigare varit med och gjort dokumentär­er om andra artister, som Little Jinder, Linda Pira och Robyn.

O 41

O Åsögatan, Södermalm

O sambon Agnes-Lo Åkerlind och sonen Zack, 3 år.

OMiljon – Your Brother (singel), Bladee & Mechatok – Drama (singel), Rosanne Cash (artist)

7 november har dokumentär­en om Yung Lean världsprem­iär på Stockholms filmfestiv­al. Sedan visas den på biografer i Sverige och världen från 27 november.

O

 ?? FOTO: BJÖRN TJÄRNBERG FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Regissören Henrik Burman har gjort en dokumentär om världsarti­sten
FOTO: BJÖRN TJÄRNBERG FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Regissören Henrik Burman har gjort en dokumentär om världsarti­sten
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden