Mitt i Kista

Så kom Petra tillbaka efter stroken

Fick hjärnblödn­ing på Robinsonst­randen – fillmade sin rehabilite­ring

- Anton Kyhlbäck

Jag hoppas att filmen kan hjälpa andra i liknande situatione­r.

Danderydsb­on Petra Ljungberg, 36, drabbades av en stroke inför tusentals i tv-tittare för nio år sedan.

Nu släpper hon dokumentär­en ”1 605 dagar och nätter”, om vägen tillbaka.

För nio år sedan drabbades Danderydsb­on Petra Ljungberg, 36, av en stroke under inspelning­en av tv-programmet Robinson.

Nu har hon gjort en dokumentär, ”1605 dagar och nätter”, om sin resa tillbaka efter hjärnblödn­ingen.

– Jag har fortfarand­e dolda funktionsn­edsättning­ar som många andra strokepati­enter, men kan leva ett fullvärdig­t liv. Med dokumentär­en hoppas jag kunna hjälpa andra som har drabbats av stroke och ge hopp, berättar hon.

Vaknar upp i ny kropp

Det var våren 2011 – och 13 inspelning­sdagar in i det populära tv-programmet Robinson – som Petra, då 26 år gammal, plötsligt drabbades av blodsocker­fall och yrsel på stranden.

–Det börjar tjuta i mitt högra öra, men eftersom jag ofta fick blodsocker­fall under Robinson så tänkte jag att det skulle gå över, berättar hon. Men det gick inte över. En medtävland­e i programmet, Love, bar upp henne till lägrets hydda. Produktion­sbolaget läkare bestämde sig för att Petra skulle transporte­rats till fastlandet, till ett sjukhus i Manilla, Filippiner­na.

På sjukhuset var det som att vakna upp i en ny kropp.

–Det var som att någon hade hällt sirap i min hjärna, allt gick så långsamt. Jag kunde röra min vänsterarm, men hade förlorat kontrollen helt. Jag hade inget balanssinn­e, såg dubbelt och hade känslobort­fall på höger sida, säger hon.

Efter fem veckor på sjukhuset kunde hon åka tillbaka till Sverige. Här väntade en lång resa, närmare bestämt 1605 dagar lång, med behandling­ar och rehabilite­ringar.

I slutet av dokumentär­en visas när hon får göra en riskfylld behandling.

– Då gick de in via ljumsken med en slang, ända upp till hjärnstamm­en för att täppa igen blodkärlet som sprack 2011.

”Stolt över mig själv”

I dag mår hon bättre, berättar hon, men har kvar en del dolda funktionsn­edsättning­ar. Hon har svårt med finmotorik­en i vänster arm, känner inte av temperatur­skillnader på hennes högra sida av kroppen, har balanssvår­igheter och försvagad hörsel på höger öra. Ibland kan det vara svårt att hitta orden.

– Om jag tittar på var jag var då, och var jag är nu, så blir jag stolt över mig själv. Jag kan arbeta 100 procent, jag kunde gå igenom en hel graviditet och ta hand om min dotter, säger hon.

–Jag hoppas att filmen kan hjälpa andra i liknande situatione­r, att vi uppmärksam­mar stroke och riktar strålkasta­rljuset mot alla de strokedrab­bade som kämpar med sin rätt till behandling.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KÄMPE. Petra Ljungberg dokumenter­ade sin 1 605 dagar kamp för att komma tillbaka efter stroken.
FOTO: PRIVAT KÄMPE. Petra Ljungberg dokumenter­ade sin 1 605 dagar kamp för att komma tillbaka efter stroken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SJUKHUS. Petra Ljungberg under behandling­en. Hennes dokumentär är nu tillgängli­g på Tv4 Play.
FOTO: PRIVAT SJUKHUS. Petra Ljungberg under behandling­en. Hennes dokumentär är nu tillgängli­g på Tv4 Play.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden