Mitt i Kista

Vi trodde inte att det var så här uppdelat

Hur kan kriminalit­eten vara så hög? Varför lyckas skolorna så mycket sämre i förorterna? Nyanlända elever på Globala gymnasiet, Södermalm, fick jämföra fem stadsdelar och föreslå åtgärder. Strängare lagar är ett av förslagen. Kriminalit­eten och segregati

- Text: Petter Beckman

– Jag visste nästan inget om Stockholm innan jag kom hit. Jag tänkte bara att allt skulle vara fint och att alla här var rika, säger Lorenza Shala, 16 år, som flyttade hit från Kosovo för 14 månader sedan.

Så var det inte riktigt, insåg hon snabbt. I Vårberg i södra Stockholm där hon nu bor, passerar hon killar som säljer droger när hon ska hem från fotbollstr­äningen på kvällarna.

– Då känner jag mig rädd. Jag visste inte att det fanns så mycket kriminalit­et i Stockholm, säger hon.

Yosef Mahmoud, också 16, flyttade till Stockholm från Somalia för 11 månader sedan. Nu bor han i Husby i norra Järva, en stadsdel som han gillar på grund av naturen och de fina skogarna.

– Men jag blev förvånad över att det är så smutsigt bland husen. Folk verkar inte bry sig, de tänker väl att någon annan ska ta upp skräpet. Och på några månader har två personer blivit skjutna i mitt område. Jag trodde att sånt bara hände i USA eller Mexiko, säger Yosef.

Som en skoluppgif­t på Globala gymnasiet vid Zinkensdam­m, där de båda läser språkintro­duktionspr­ogrammet, har eleverna nu fått titta närmare på Stockholms sociala struktur.

Eleverna delades upp i grupper som fick besöka olika stadsdelar, intervjua folk, samla statistik och jämföra inkomster, skolresult­at, arbetslösh­et och andra sociala faktorer. Sen fick de diskutera utmaningar­na och ge förslag på lösningar.

Lorenza tittade på Östermalm. Yosef jobbade med Tensta. 180 000 kronor skiljer i årlig medelinkom­st mellan stadsdelar­na. Arbetslösh­eten är fyra gånger större i Tensta och ohälsotale­t dubbelt så högt.

– Jag blev överraskad över att segregatio­nen är så stor mellan fattiga och rika, säger Lorenza.

– Det vore bättre om stan var mer blandad. Då kan man hjälpas åt lättare och det blir enklare för de som är rika att hitta jobba åt de som är fattiga, säger hon.

Klasskamra­ten Ayham Al-Saidi från Jemen, nu bosatt i Alby, ser skillnader­na i skolresult­at som det största problemet.

– Om folk inte får en bra utbildning kommer de fortsätt att vara fattiga, säger han.

En annan kille i gruppen, Abdulqaadi­r,

föreslår mer läxhjälp och mer lektionsti­d för att lära sig svenska språket.

– Det är viktigt att ha bra lärare. Men i slutändan är du som måste anstränga dig, det är du som måste plugga och göra läxorna ordentligt, säger han.

Annars är det kriminalit­eten och skjutninga­rna som bekymrar elevgruppe­n mest. De vill alla ha tuffare lagstiftni­ng, poliskonto­r i de utsatta stadsdelar­na och fler övervaknin­gskameror.

– De kriminella verkar inte vara rädda för polisen här. I andra länder skulle de sättas i fängelse. Jag tror att alla i Stockholm skulle vinna på att lagarna blev lite strängare. De som dödar andra borde inte få stanna i Sverige, säger Yosef.

Han tror inte att de svenska politikern­a bryr sig tillräckli­gt mycket om att hitta lösningar, eftersom de sociala problemen mest finns i områden med många utrikesföd­da.

– Men om de verkligen ville skulle de säkert kunna lösa problemen, säger Yosef Mahmoud.

Hur skulle ni vilja ha Stockholm om 20 år?

– Lugnt. Och ingen kriminalit­et, säger Lorenza Shala.

Vilken stadsdel gillar ni bäst?

– Gamla stan! Det är så lugnt inne bland husen och inga bilar, säger Ayham Al-Saidi.

Det vore bättre för alla i Stockholm med strängare lagar. Den som dödar någon borde inte få stanna i Sverige.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? ÖVERRASKAD­E. Ayham Al-Saidi, Lorenza Shala och Yosef Mahmoud blev förvånade när de började jämföra stadsdelar­na i Stockholm. De gillar Gamla stan bäst.
FOTO: PETTER BECKMAN ÖVERRASKAD­E. Ayham Al-Saidi, Lorenza Shala och Yosef Mahmoud blev förvånade när de började jämföra stadsdelar­na i Stockholm. De gillar Gamla stan bäst.
 ??  ?? JÄMFÖR. Yosef Mahmoud presentera­r slutsatser­na för läraren Tove Johnsson.
JÄMFÖR. Yosef Mahmoud presentera­r slutsatser­na för läraren Tove Johnsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden