Mitt i Kista

Vad kan makan köpa ut särkullbar­nen med?

· Efterlevan­de maka vill behålla möbler – kan hon lösa ut särkullbar­nen?

-

Både min maka och jag har barn från föregående äktenskap (särkullbar­n). Vi har ett inbördes testamente, som säger att den efterlevan­de makan ska ärva all den avlidnes kvarlåtens­kap, med undantag av barnens laglott.

Om den efterlevan­de makan vill behålla vissa möbler och mattor kan hon då, i stället för dessa saker, lösa ut särkullbar­nen med pengar? Kan man i så fall avgöra hur mycket pengar det rimligen gäller genom att åberopa beloppet för bohaget som står i bouppteckn­ingen?

Som huvudregel i ärvdabalke­n stadgas att varje dödsbodelä­gare ska få del av varje slag av egendom, i det fall de önskar det. Finns det alltså både aktier, lösöre och kontanter är tanken att varje delägare ska få en del aktier, en del lösöre och en del kontanter. Det finns undantag från denna regel som säger att det som inte bör delas eller skiljas åt bör gå till en person.

Exempelvis skulle en komplett dyrbar servis inte vara lika värdefull om den delades upp så att varje delägare bara fick enstaka delar av porslinet. Denna undantagsr­egel kan eventuellt innefatta de möbler och mattor du nämner, om det är ett set som bör hållas ihop. Sen kan det ju vara så att särkullbar­nen inte är intressera­de av lösöret och gärna tar emot pengar. Det är vanligt att särkullbar­n när de ska köpas ut för att erhålla sina laglotter ersätts med pengar.

Men misstänker du att det skulle kunna uppstå en tvist om detta är det säkraste att särskilt skriva i testamente­t att just dessa lösören ska gå till makan. Då erhåller hon möblerna och mattorna som legat vid sidan av det resterande arvskiftet.

Vid beräkninge­n av arvslotter och laglotter utgår man oftast ifrån de värden som gäller per arvskiftes­dagen. Så i det fall lösöret gått ner eller upp i värde sen bouppteckn­ingen förrättade­s kan det behövas omvärderas. Men man kan också komma överens om att de värden som angetts i bouppteckn­ingen är de som ska gälla.

Så länge man är överens går det bra att ange vilka värden man vill.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden