Mitt i Kista

INSTÄLLDHE­TEN

- Annika Nilsson

Ingen julmarknad i Gamla stan. Ingen julshoppin­g i butiker. Så många saker jag tagit för givet att jag skulle få göra när jag flyttat hit togs ifrån mig. Nedstämd ibland. Bekymrad och rädd. Ibland riktigt ledsen. Ledsen för att allt som varit är så förändrat. Jag som tänkt mig att kunna göra allt detta när jag flyttade hit har förstått att det måste vänta. Just nu går det inte. Men så förbyttes nedstämdhe­ten till en form av ro. Det finns så många andra saker jag kan göra. Istället för att trängas på julmarknad­er och i butiker.

Jag kan ta promenader. Få frisk luft, se vackra byggnader, se vacker natur.

Jag kan ta färjan till Djurgården. Gå i den vackra naturen där. Jag kan gå efter kanalen, se båtar som glider förbi. Se flyttfågla­r som flyger högt upp. Jag kan se trädens gula och orange löv spegla sig i vattnet. Eller också kan jag bara strosa runt i någon fin park. Jag har nu möjlighet att upptäcka helt andra saker i min stad. Saker jag inte sett om mitt fokus varit julmarknad och shopping.

Jag bestämde mig för att istället för att vara nedstämd och lite ledsen försöka se något varje dag som gör mig glad. Göra något varje dag som ger mig ro i själen. Något som inte innebär trängsel eller risk för smitta. Något som istället ger mig stärkt immunförsv­ar. Jag går. Och varje dag sätter jag ett eget mål för mig själv.

Jag försöker helt enkelt att varje dag hitta ”dagens glädjeämne” för att mota bort det osynliga hotet och den ständigt närvarande rädslan för att jag eller någon jag känner ska bli allvarligt sjuk i covid.

I helgen gick jag vid vattnet på Djurgården och blev hänförd över de vackra vyerna. Som jag aldrig sett om jag valt en butik och shopping istället.

 ?? FOTO: SARA RÅDMAN ?? GER RO. Promenader i naturen kan skingra oron över pandemin, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: SARA RÅDMAN GER RO. Promenader i naturen kan skingra oron över pandemin, skriver insändarsk­ribenten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden