Mitt i Kista

Fyra dog – dom i legionella-målet

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Sommaren 2017 avled fyra personer i norra Stockholm som ska ha smittats av legionella från ett kylsystem i Kista.

Tidigare i år åtalades vd:n för företaget som ansvarade för skötseln av kyltornen. Nu frias han från anklagelse­rna.

I april 2018 kunde Mitt i avslöja att fyra personer dött efter att under sommaren 2017 ha smittats av luftburen legionella, som ska ha spridits från ett kylsystem på ett tak i Kista.

– Av åtta smittade så avled fyra personer, majoritete­n av dem hade riskfaktor­er för svårare sjukdom så som hög ålder och rökning, sa Per Follin, smittskydd­släkare på Stockholms läns landsting, då.

Åtalades i början av året

I början av 2020 åtalades vd:n för företaget som ansvarade för skötseln av kylsysteme­t. Han stod anklagad för två fall av grovt vållande till annans död, två fall av grovt vållande till kroppsskad­a, samt grovt miljöbrott.

Företaget ska enligt åtalet inte ha utfört de kontroller i kyltornet som de borde gjort, och åklagaren hävdade att det var på grund av den eftersatta skötseln av kyltornet som legionella­bakteriern­a kunde växa fram och spridas till allmänhete­n.

Frias från alla punkter Häromvecka­n föll domen i Solna tingsrätt, där det meddelades att vd:n frias från alla anklagelse­r. I domen står bland annat att det framkommit oklarheter som försvårat en slutsats om att kyltornen faktiskt var källan.

Bland annat ansåg tingsrätte­n att det inte gjort en tillräckli­g utredning som på ett detaljerat sätt förklarat hur långt bakteriern­a kunnat färdas, eller hur stora mängder som krävs för att orsaka insjuknand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden