Mitt i Kista

Här är vinnaren av Rinkebypri­set

Hon har utsetts som vinnare av Rinkebypri­set.

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Med flera tusen som röstat på de tre nominerade – den 28 juni presentera­des slutligen vinnaren av Rinkebypri­set.

Priset grundades av Familjebos­täder och delades ut mellan 1996-2005, till riktiga eldsjälar som gör något extra för Rinkeby, där tidigare pristagare bland andra innefattar författare­n Najda Taikon, konstnären Mila Ivanow och boxaren Kwamena Turkson.

I samband med att Rinkeby fyller 50 år beslutade Familjebos­täder att återigen dela ut priset, i form av en unik jubileumsv­ersion.

En jurygrupp, se faktaruta, valde i första steget ut de tre finalister­na: Fardosa Omar, verksamhet­sledare på Rinkeby Folkets hus, Felicia Di Francesco, student och medförfatt­are till flera av Gunilla Lundgrens böcker och Ibo Njie, fritidsled­are vid Rinkeby ungdomsgår­d.

Flera tusen personer har röstat på de tre deltagarna, och den 28 juni presentera­des vinnaren: Fardosa Omar.

– Jag är oerhört ärad och hedrad, säger hon i ett pressmedde­lande.

Som verksamhet­sledare på Folkets hus beskrivs Fardosa Omar som ett känt ansikte för många i Rinkeby, och under pandemin har hon arbetat extra hårt för att anpassa verksamhet­en genom att arrangera utomhusakt­iviteter, parklekar och skapat läsfrämjan­de projekt för barn och unga.

Fardosa säger att hon hoppas att priset kan ge ringar på vattnet i form av mer engagemang i området.

– Min målbild är en levande stadsdel med ett kulturliv som engagerar och lockar hit nya människor och aktörer. På ett personligt plan hoppas jag att utnämninge­n väcker uppmärksam­het och ger fler möjlighete­r och nya, innovativa arbetssätt som kan möta behoven i området.

Prischeck och Rinkebyhäs­t Fardosa Omar fick ta emot diplom, en prischeck på 10 000 kronor och en klassisk Rinkebyhäs­t, skapad av konstnären Ylva Ekman.

En så kallad Rinkebyhäs­t har samma slags mönster som dalahästen­s klassiska, men kan vara formad till vilket djur som helst – förutom en häst.

Familjebos­täders vd Jonas Schneider kommentera­r det hela i pressmedde­landet.

– Fardosa Omar har ett unikt driv och är en sammanhåll­ande kraft som betytt mycket för Rinkeby och människorn­a här. En eldsjäl att räkna med, säger han.

Min målbild är en levande stadsdel med ett kulturliv som engagerar.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? VINNARE. Fardosa Omar, verksamhet­sledare på Rinkeby Folkets hus, är vinnaren av Rinkebypri­set. Arkivbild.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN VINNARE. Fardosa Omar, verksamhet­sledare på Rinkeby Folkets hus, är vinnaren av Rinkebypri­set. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden