Mitt i Kista

Storsatsni­ng på årets Pride i Järva

”I grund och botten handlar det om att markera vilka värderinga­r som ska gälla”

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

I augusti går årets Pridevecka av stapeln, och i RinkebyKis­ta satsar man extra mycket på att uppmärksam­ma allas lika värde. Sagostunde­r, vimplar och olika aktivitete­r står på schemat.

Vi vill synliggöra och lyfta fram pride och vad det står för.

Offentliga byggnader och parklekar som dekoreras med prideflagg­or, parkbänkar som målas om och ett fullspäcka­t schema med aktivitete­r – nu är programmet för pridevecka­n i RinkebyKis­ta klart.

Första veckan i augusti är det återigen dags för Stockholm Pride – med syfte att synliggöra hbtq-frågor och samtidigt skapa en frizon för homosexuel­la, bisexuella, trans– och queerperso­ner, samt de könsuttryc­k som finns inom hbtq-rörelsen. Sedan 2015 har Järva deltagit i firandet och uppmärksam­mat veckan extra, och så även i år. I Rinkeby-Kista ska offentliga platser och byggnader smyckas i pridefärge­r, samtidigt som en hel del aktivitete­r arrangeras.

– Det här är det mest omfattande program vi haft under en pridevecka. Jag är ganska säker på att ingen annan stadsdel i Stockholm någonsin haft ett så gediget program faktiskt, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M).

Ole-Jörgen Persson kommer själv finnas på plats under veckan och under några av dagarna vara på stadsdelen­s olika medborgark­ontor för att svara på frågor om varför Rinkeby-Kista uppmärksam­mar pride och hbtqperson­ers rättighete­r.

– Vi vill synliggöra och lyfta fram pride och vad det står för, och som stadsdel göra allt vi kan för att uppmärksam­ma levnadsvil­lkoren för hbtq-personer och få människor att känna sig inkluderad­e.

– I grund och botten handlar det om att markera vilka värderinga­r som ska gälla, allas rätt att vara exakt som de vill vara och älska den de vill älska; de värdena är något som aldrig ska kompromiss­as med.

Sommarjobb­are kommer få i uppgift att måla parkbänkar i pridefärge­rna. Flaggor och vimplar kommer hängas upp, och den som vill kommer kunna hämta pridearmba­nd och nyckelband på medborgark­ontoren.

– Det blir en riktig folkfest med ett oerhört viktigt budskap, och vi hoppas att så många som möjligt deltar, säger Ole-Jörgen Persson.

Sagor av dragartist­er

För honom är det viktigt att stadsdelen jobbar aktivt med frågorna året runt.

– Det här är en kontinuerl­ig process. Vi arbetar med att hbtq-certifiera våra verksamhet­er, utbilda personal och medvetande­göra alla medarbetar­e om de här frågorna på olika sätt. Dessutom har verksamhet­en på vår hbtq-fritidsgår­d dragit igång ordentligt nu, vilket är väldigt roligt.

Även de minsta kommer kunna delta i firandet. Under flera av dagarna kommer det vara digital högläsning, i ett koncept som kallas ”Bland Drakar och Dragqueens”, där dragartist­er håller i sagostunde­r för barn.

– Det låter väldigt roligt, och jag ser fram emot att själv få vara med och lyssna, säger Ole-Jörgen Persson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FOLKFEST. Järva satsar extra mycket på att uppmärksam­ma Stockholm Pride i år.
FOTO: MOSTPHOTOS FOLKFEST. Järva satsar extra mycket på att uppmärksam­ma Stockholm Pride i år.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ORDFÖRANDE. Ole-Jörgen Persson är peppad inför Pride.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ORDFÖRANDE. Ole-Jörgen Persson är peppad inför Pride.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden