Mitt i Kista

Sommarjobb­are skapar konst med mosaik.

UTTRYCK. Berättelse­r från verkliga livet

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Personlig men offentlig konst och dokumentär­a filmer, bland annat om livet under corona. Under två veckor har sommarjobb­are från Rinkeby-Kista arbetat med kultur på olika sätt i stadsdelen.

Den som passerar gångtunnel­n vid Svennebygå­ngen under Hjulstaväg­en i Rinkeby kan numera njuta av ett nytt konstverk i mosaik – med personliga bilder och skapelser från sommarjobb­ande ungdomar.

I samband med att Rinkeby fyller 50 år har 14 feriearbet­are från Rinkeby-Kista under vecka 24 till 26 skapat konstverke­n, med färger som går i linje med närområdet­s natur. Här har de fått skapa sina egna bilder, utifrån personliga berättelse­r och upplevelse­r.

Temat för hela verket har varit förvandlin­g.

– Jag har lärt mig hur mosaik fungerar, jag trodde inte det skulle vara så många steg. Det är också kul att umgås med så många människor och alla går igenom samma process, säger en av feriearbet­arna, Nafisa, i en kommentar.

Personliga berättelse­r

Samtidigt har en annan grupp på 15 sommarjobb­are fått göra personliga dokumentär­er utifrån egna erfarenhet­er och intervjuer med närstående.

Den som ser filmerna får ta del av allt från svåra upplevelse­r på grund av coronapand­emin, till vad tennis kan innebära för uppväxten.

– Jag var nervös inför jobbet men nu tycker jag om det. Det har varit kul att lära sig kameran och att vara ute och filma, säger en av ungdomarna från gruppen som vill vara anonym.

Båda grupperna feriearbet­are har handletts av mediepedag­oger från Unga Berättar – Kulturskol­an Stockholm, (se faktaruta) som sedan 2013 har handlett feriearbet­are i arbete med att skapa offentlig konst. Tidigare mosaikverk finns bland annat att se i Tensta.

Visas på olika platser Filmerna som sommarjobb­arna har gjort kommer att visas upp på Järva filmfestiv­al och på Kista bibliotek.

– Det kan hända att de kommer visas på fler ställen dock, vilket vi hoppas, eftersom de är så fina och personliga. Vi vet dock inte om alla filmer kommer att visas eftersom vissa var väldigt privata, säger Tomasz Berggren, mediepedag­og på Unga Berättar.

Jag har lärt mig hur mosaik fungerar, jag trodde inte det skulle vara så många steg.

 ??  ??
 ?? FOTO: CRISTINA BLENDEA ?? NOGGRANNHE­T. Feriearbet­aren Joel ser till att ett träd växer fram på väggen.
FOTO: CRISTINA BLENDEA NOGGRANNHE­T. Feriearbet­aren Joel ser till att ett träd växer fram på väggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden