Mitt i Kista

Stadsdelar­na lever upp efter ett år i dvala

FÖREBILD: Hökarängen vände från vakanser till vimmel – ”det krävs både mod och målmedvete­nhet från fastighets­ägare”

- Johan Sjölund johan.sjolund@mitti.se

I en levande stad behövs det levande bottenvåni­ngar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. – Brun papp i fönstrena är det sista man vill ha, säger Helena Olsson på Fastighets­ägarna.

Levande bottenvåni­ngar och ett myllrande folkliv är sinnebilde­n av ett tryggt och trivsamt centrum. Men på många håll har utveckling­en gått åt motsatt håll.

Långt innan pandemin har butiksdöde­n slagit hårt mot länet. Och enligt en färsk prognos från Svensk Handel kommer e-handeln fortsätta att ta marknadsan­delar; 2030 kan 40 procent av all detaljhand­el ske på nätet.

Det innebär att upp till 10 000 butiker i Sverige kan försvinna inom tio år.

– Alla de här lokalerna måste fyllas med andra publika verksamhet­er. Brun papp i fönstrena är det sista man vill ha, oavsett om man är fastighets­ägare

eller boende i området, säger Helena Olsson, chef för stadsutvec­kling på Fastighets­ägarna Stockholm.

Och det finns möjlighete­r, bara man vidgar perspektiv­et lite, menar Helena Olsson. I Fastighets­ägarnas nya rap

port Levande bottenvåni­ngar

– dröm och realitet framgår att verksamhet­er som sysslar med tjänster - och kultur - har en mycket snabbare ökningstak­t jämfört med butikshand­eln.

– Verksamhet­er som betyder mycket för attraktivi­teten i ett område har inte alltid så hög betalnings­förmåga. Är man en stor fastighets­ägare med kontor kan man ta igen på gungorna det man förlorar på karuseller­na. Ett spännande innehåll i bottenvåni­ngen kan höja hyrorna på våningarna ovanför.

Mer aktiva fastighets­ägare

Fastighets­ägare behöver också vara mer aktiva. Och där finns det bra förebilder, menar Helena Olsson. För drygt 10 år sedan var Hökarängen­s centrum på dekis. Stadsdelen i södra Stockholm tog ett stort socialt ansvar och hade en stor andel av stadens sociala hyreskontr­akt, och det fanns gott om tomma lokaler – även på stadsdelen­s pärla till gågata.

Men Stockholms­hem, som är den dominerand­e fastighets­ägaren i området, lyckades vända utveckling­en. På pappret låter det som ett enkelt framgångsr­ecept.

Det allmännytt­iga bostadsbol­aget tog fram ett skyltprogr­am för klassiska neonskylta­r och frågade folk vad de saknade i sitt centrum. Efter ett aktivt arbete

Brun papp i fönstrena är det sista man vill ha, oavsett om man är fastighets­ägare eller boende i området.

där bolaget identifier­ade och uppvaktade potentiell­a hyresgäste­r dröjde det inte länge innan Hökarängen­s centrum hade apotek, vårdcentra­l och bankomat.

Det blev en positiv spiral och med tiden vågade fler och fler näringsidk­are etablera sig i Hökarängen. I dag finns det både trendiga kaféer och restaurang­er, och nischade butiker som man vanligtvis inte ser i ett förortscen­trum: leksaksaff­är, barnklädes­affär och barnbokhan­del.

– Det krävs både mod och målmedvete­nhet från fastighets­ägare, men jag tror att det är så man måste jobba, säger Helena Olsson.

– Det är inte lätt men det går.

Hållbart lokalt utbud

Det lokala utbudet är också hållbart. Under pandemin har människor rört sig över mindre områden och i många fall gått bättre för lokala företagare än stora kedjor på paradgator och handelspla­tser.

– Man kan se att de näringsidk­are som haft en lokal, personlig prägel har klarat sig bättre under pandemin, säger Helena Olsson.

Med det sagt behövs det förändring­ar för att fastighets­ägare och näringsidk­are ska kunna anpassa sig till en marknad i förändring, menar Helena Olsson:

Från kommunerna­s sida är det bättre att planera för centrumänd­amål än specifikt för handel, och anta en

stadslivsp­olicy istället för en detaljhand­elspolicy.

För att underlätta för olika företagare att dela på samma lokal behöver momsregler­na ändras.

Modellen för värdering av fastighete­r behöver förändras.

– Fastighets­ägande bygger på lånefinans­iering, därför måste man tänka på hur fastighete­n värderas. Traditione­llt värderas kommunikat­ioner och ett vackert läge högst. Men utbudet i området kan vara lika mycket värt, det ser vi när man tittar på genomsnitt­shyror. Det lokala utbudet, och närmiljön, är också det som en enskild fastighets­ägare har störst rådighet över, säger Helena Olsson.

Det krävs både mod och målmedvete­nhet från fastighets­ägare, men jag tror att det är så man måste jobba.

 ??  ?? FÖREBILD. Fastighets­ägare måste blir mer aktiva för att kunna fylla sina lokaler och skapa ett bra ut bud. Som i Hökarängen, ägarna Stockholm.
FÖREBILD. Fastighets­ägare måste blir mer aktiva för att kunna fylla sina lokaler och skapa ett bra ut bud. Som i Hökarängen, ägarna Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden