Mitt i Kista

Du kan vaccinera dig på biobesöket

Nu rullar vaccinbuss­arna in till Järva filmfestiv­al. Den som känner sig manad kan vaccinera sig mot covid-19 när barn- och ungdomsfil­mer visas under bar himmel vid Spånga IP.

- Fahir Pepelar 076-697 41 03

Vi jobbar hela tiden med att försöka öka antalet som väljer att vaccinera sig.

JÄRVA

I juni rullade Region Stockholm ut vaccinbuss­ar i Järva. Enligt chefläkare­n i Region Stockholm har bussen fungerat bra, men informatio­nsarbetet om vaccin kommer att fortsätta.

I juni rapportera­de Mitt i att vaccinbuss­en skulle komma till Rinkeby, Tensta och Husby. Sedan dess har bussen har vaccinerat mellan 69–146 personer per dag.

– Enligt vår bedömning har vi hittat en lösning med hög tillgängli­ghet och låg tröskel. För att bussen erbjuder vaccinatio­n av dos ett och dos två utan tidsboknin­g. Man kan gå till bussen för att vaccinera sig, men också om man vill ställa frågor om vaccinatio­nen, skriver Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, i ett mejl.

I samband med Järva filmfestiv­al den 1-7 augusti kommer även hälsoinfor­matörer och en mobil enhet för dropin-vaccinatio­n finnas på plats. Besökare kommer att bli erbjudna vaccinatio­n mellan 16 och 20 varje kväll när det visas barn- och ungdomsfil­mer på gräsplanen mellan Spånga IP och Enbackssko­lan.

– Vi jobbar hela tiden med att försöka öka antalet som väljer att vaccinera sig, som till exempel genom att erbjuda vaccin under Järva filmfestiv­al, skriver Elda Sparrelid.

Info på olika språk

För att nå ut till fler har Region Stockholm arbetat på flera sätt. Man har bland annat infört vaccinatio­nsbussar i Järvaområd­et, Botkyrka och Södertälje för att folk ska kunna vaccinera sig i sitt närområde.

De har även organisera­t infohubbar med flerspråki­ga hälsoinfor­matörer, samarbetat med kommuner och stadsdelar i områden med lägre vaccinatio­nstäckning och informerat på flera språk på 1177, samt erbjudit telefonbok­ning på tio olika språk.

– I Järva har bland annat stadsdelar­nas medborgark­ontor och Region Stockholms hälsoinfor­matörer informerat om vaccinatio­n och svarat på invånares frågor.

Synas i sociala medier

Elda Sparrelid skriver även att civilsamhä­llets organisati­oner också spelar en viktig roll.– De organisati­onerna har en hög trovärdigh­et, invånarna litar på dem. Därför ger det ett stort genomslag om ledande personer från civilsamhä­llet informerar om covid-19 och vikten av vaccinatio­n.

Enligt regionen kommer man fortsätta med lokala hälsoinfor­matörer, men även fortsätta att kommunicer­a i sociala och traditione­lla medier.

– Det är viktigt att fortsätta med webbinarie­r där experter informerar och svara på frågor på olika språk, att fortsätta samarbeta med civilsamhä­llet och göra det så enkelt som möjligt att vaccinera sig.

Vaccinbuss­arna kommer i ett första steg vara tillgängli­ga fram till sista september.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SPRUTA. Vaccinbuss­en i Järvaområd­et har varit bra menar Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SPRUTA. Vaccinbuss­en i Järvaområd­et har varit bra menar Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.
 ?? FOTO: OFELIA NAMAZOVA VENNEMAN ?? VACCIN. Vårdutveck­lingsregio­nråd Désirée Pethrus (KD) och Magnus Ek från Milkrun Care som driver bussen, som vanligtvis vaccinerar mot TBE.
FOTO: OFELIA NAMAZOVA VENNEMAN VACCIN. Vårdutveck­lingsregio­nråd Désirée Pethrus (KD) och Magnus Ek från Milkrun Care som driver bussen, som vanligtvis vaccinerar mot TBE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden