Mitt i Kista

Juristen Sanna Wetterin om demens och försäljnin­g av hus

JURIDIK · Om en framtidsfu­llmakt saknas så behöver man ansöka om en god man.

-

Min mamma är dement och bor på äldreboend­e. Min pappa bor kvar i huset. Som det alltid var förr är det mannen som står som ägare. Antar att eftersom de är gifta så äger de det tillsamman­s. Hur blir det med försäljnin­g av huset om pappa går bort före mamma? Likaså om han måste flytta till ett boende på grund av sina fysiska tillkortak­ommanden? Det är ju inte bra att ett hus står obebott. Mamma kan på grund av demens inte skriva på något medgivande av försäljnin­g. Måste man utse en god man för detta?

När en av makarna i ett äktenskap står som ensam ägare på egendom har inte den andra maken automatisk äganderätt i denna. Som gifta har man rätt till bodelning, som oftast sker vid skilsmässa eller den ene makens bortgång. Huvudregel­n är att det görs en hälftendel­ning av all egendom som inte är enskild egendom.

Bodelninge­n behöver inte ske innan en försäljnin­g av egendomen har gjorts. Man kan välja att sälja huset först och istället dela pengarna i en bodelning. I det fall dina föräldrar skulle skilja sig skulle alltså din pappa kunna sälja huset först och sen ordna med bodelninge­n. Eftersom han innan bodelninge­n skett är ensamägare av huset och har rätt att själv sälja det.

Om de fortsatt är gifta med varandra kan han välja att sälja huset när han vill som ensamägare. Vilket gör att din mamma inte behöver skriva under något heller i detta fall.

Det som sker om din pappa skulle gå bort före din mamma är lite krångligar­e. Om din pappa inte hunnit sälja huset innan dess behöver det ju säljas utan honom för att din mamma ska kunna få ut sitt arv och för att huset inte ska stå obebott. Om det bara finns gemensamma barn/barnbarn i förhålland­et är din mamma din pappas närmsta arvinge. Då är det hon som ska skriva under ett köpekontra­kt för att huset ska säljas. Om din mamma inte gett någon en framtidsfu­llmakt behöver man som du skriver ansöka om en god man, vilket kan ta tid. Så för att undvika det kan det vara en idé att din pappa säljer huset medan han fortfarand­e är frisk.

 ??  ??
 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden