Mitt i Kista

FASTIGHETS­SKATT M: Rejäl skattesmäl­l väntar boende i Järva

- Anna König Jerlmyr, finansborg­arråd (M) Dennis Wedin, bostads- och fastighets­borgarråd (M) Joakim Larsson, stadsbyggn­adsborgarå­d (M)

Bor du i en lägenhet eller hus i Järva kommer du i snitt behöva betala

16 196 kr mer i skatt om året om Socialdemo­kraterna inför fastighets­skatt. De stora förlorarna är sjuksköter­skorna, poliserna och vårdperson­alen som efter ett helvetesår med pandemi skulle få det ännu svårare att betala hyran.

Fastighets­skatten avskaffade­s av alliansreg­eringen 2008, för att det inte finns någon rättvisa i att beskatta en fastighet enbart på grund av dess läge och fiktiva försäljnin­gsvärde. Det finns många i ägt boende som vrider och vänder på varenda krona för att få det att gå runt. Den stora majoritete­n av unga drömmer också om ägt boende, och kämpar för att få in en fot på

Stockholms svåra bostadsmar­knad. I ett läge där det införts tuffa amortering­skrav för att få bostadslån, vill Socialdemo­kraterna nu också återinföra fastighets­skatten. I grunden handlar detta om deras förakt mot att människor ska få äga sitt boende.

Det är idag svårt att ta sig in på bostadsmar­knaden, men det räcker tydligen inte.

Om Socialdemo­kraterna får bestämma, skulle det bli svårare att få bo kvar i sitt nuvarande boende.

För att hjälpa människor i ytterstade­n att göra bostadskar­riär, har den grönblåa majoritete­n gjort det möjligt för människor att få ombilda sina hyresrätte­r till bostadsrät­ter, i de områden där allmännytt­an är särskilt dominerand­e. Även detta är något som Socialdemo­kraterna motsätter sig.

Stockholm behöver fler bostäder. Det behöver bli enklare att köpa sitt första boende och få möjlighete­n till att göra bostadskar­riär. Socialdemo­kraterna i Stockholm behöver stå till svars för hur de tänker att Stockholma­re och Järvabor ska ha råd att bo kvar i sina hem med en chockhöjd skatt. Det är mot just vanligt folk en fastighets­skatt skulle slå hårdast.

 ?? FOTO: KIM RICHTER ?? FASTIGHETS­SKATT. Moderatern­a i Stockholms stad undrar hur stockholma­rna ska ha råd att bo.
FOTO: KIM RICHTER FASTIGHETS­SKATT. Moderatern­a i Stockholms stad undrar hur stockholma­rna ska ha råd att bo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden