Mitt i Kista

Köpte valp för 20 000 kronor – den visade sig vara blind

-

FRÅGA: Jag har köpt en valp för 20 000 kronor. Valpen mådde inte så bra och var ovanligt klumpig. Nu har hunden blivit undersökt av en veterinär som har konstatera­t att hon är blind och att hon föddes så. En blind hund kräver mycket omvårdnad som vi inte klarar av och därför har vi bett uppfödaren att ta tillbaka hunden.

Uppfödaren skyller på att vi har orsakat blindheten och vill inte ta tillbaka henne. Därför har vi lyckats hitta en omplacerin­gsfamilj som kan ge valpen den omvårdnad hon behöver. Att betala 20 000 kronor för en valp som vi måste lämna bort känns inte bra. Har du några råd att ge? SVAR: I lagens mening räknas ett djur som en ”lös sak”. Det betyder att även djur omfattas av konsumentk­öplagen, det vill säga av samma regler som andra saker vi köper så som möbler, elektronik, kläder och bilar.

Enligt konsumentk­öplagen har du rätt att klaga på ursprungli­ga fel.

Det vill säga medfödda fel som fanns när du köpte hunden. Om hunden har ett medfött fel kan du kräva något av följande:

Att ”felet” ska åtgärdas eller en annan men frisk hund. Om detta inte är möjligt kan du i stället kräva ett avdrag på priset. Avdraget ska motsvara mellanskil­lnaden av vad en sjuk respektive frisk hund är värd. Om felet är av stor betydelse för dig har du rätt att häva köpet. Det betyder att du har rätt att lämna tillbaka hunden och få pengarna tillbaka.

Eftersom du har hittat en omplacerin­gsfamilj är det lämpligast­e att kräva ett prisavdrag från säljaren. Om ni inte kan komma överens har du möjlighet att göra en anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden