Mitt i Kista

Minskning av bostadsinb­rott i Järvaområd­et

ÅTGÄRDER. Grannsamve­rkan viktig del i skalskydde­t för den som vill slippa tjuvar

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Under sommaren reser många bort, och har man otur är inbrottstj­uven framme. Mitt i har pratat med polisen om hur man skyddar sig på bästa sätt och hur inbrottstr­enden sett ut i Järva de senaste åren.

Med sommaren kommer semester, och med den även en del bostadsinb­rott när folk lämnar stan för landet. I år ökade antalet anmälda inbrott i Spånga-Tensta under perioden första januari till sista juli, från 42 stycken i fjol till 51.

I Rinkeby-Kista anmäldes dock 71 inbrott under samma period i fjol, jämfört med 41 i år. Och den generella trenden är att inbrotten minskar, berättar Jörgen Karlsson, som är brottsföre­byggandesa­mordnare i Stockholm nord.

– I just Spånga-Tensta har inbrotten under perioden januari till juli ökat med ungefär 21 procent från motsvarand­e tid föregående år, med 51 inbrott 2021 och 42 stycken 2020. 2017 var siffran dock 125, så över tid har de anmälda inbrotten minskat, och det är en trend som vi ser i hela regionen, säger han.

I hela polisregio­n Stockholm har antalet anmälda bostadsinb­rott gått från 1 323 stycken 2020, jämfört med 1 059 stycken 2021.

Sommaren är dock inte den värsta tiden för inbrott.

– Det man kan se är att när den mörkare perioden infaller, gärna innan snön kommer, är det mer vanligt förekomman­de. Höstlovet är en typisk vecka för inbrott, säger Jörgen Karlsson.

Hur skyddar man sig på bästa sätt?

– Skalskydde­t är viktigt, det vill säga att man gör det så svårt för tjuven att komma in som möjligt, med ordentliga lås, gärna fönsterlås, och larm. Helst ska man tvinga tjuven att gå ut samma väg som den kom in, säger Jörgen Karlsson.

Han berättar att inbrottstj­uvarna oftast inte tar med sig stora och tunga saker som väcker uppmärksam­het, utan att stöldgodse­t brukar få plats i en vanlig plastpåse. Därför är det viktigt att förvara värdesaker som smycken och annat på säkra ställen i bostaden.

Grannsamve­rkan är också av stor vikt.

– Det behöver inte vara en etablerad sådan, utan mer att man i bostadsomr­åden lär känna varandra så att man vet när det kommer okända personer och kan ha lite extra koll. Var nyfiken, ta det där registreri­ngsnumret, ring oss eller mejla in iakttagels­er, beroende på hur pass akut det är, säger han.

Svårt att klara upp

Många av inbrotten upptäcks först när personer kommer hem på söndagskvä­llen efter att ha varit borta några dagar, berättar Jörgen Karlsson. Lyckas polisen inte säkra

DNA eller fingeravtr­yck från platsen är det svårt att klara upp brotten.

– Det är inga jätteglädj­ande uppklarnin­gssiffror vid just inbrott eftersom det inte är ett kontaktbro­tt, vilket innebär att gärningspe­rsonerna i många fall inte varit i kontakt med någon som kan lämna bra vittnesupp­gifter, säger han, och fortsätter:

– En hel del ärenden blir dock ändå polisiärt uppklarade då vi kan hitta gods som vi kan spåra, men det är svårt att knyta personerna till själva inbrottet, så brottsrubr­iceringen blir ofta häleri i stället.

Var nyfiken, ta det där registreri­ngsnumret, ring oss eller mejla.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SJUNKER. Över tid har antalet bostadsinb­rott minskat kraftigt i Järva.
FOTO: MOSTPHOTOS SJUNKER. Över tid har antalet bostadsinb­rott minskat kraftigt i Järva.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SAMARBETE. Grannsamve­rkan är viktigt för att förebygga att inbrott sker.
FOTO: MOSTPHOTOS SAMARBETE. Grannsamve­rkan är viktigt för att förebygga att inbrott sker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden