Mitt i Kista

Tenstabor i chock efter dubbelmord

I måndags sköts två unga män till döds i Tensta. De boende i området är chockade. ”Jag lider så med de drabbades familjer, jag vet att de bor här i området”, säger en granne.

- Emma Löf Hagström

I måndags avled två män i 20-årsåldern efter en skottlossn­ing i anslutning till en trappuppgå­ng i Tensta. Stadsdelen har aktiverat sitt krisstöd och boende är chockade.

Chocken är självklart är enorm för tillfället. Men vi finns här för dem.

TENSTA

Strax efter 22-tiden på måndagskvä­llen den 16 augusti inkom flera samtal om en misstänkt skottlossn­ing till polisen, efter att boende i Tensta hört höga smällar i området.

Väl på plats anträffade­s två allvarligt skakade män i 20-årsåldern i en trappuppgå­ng i anslutning till ett bostadshus.

Männen fick akutvård på plats och fördes sedan till sjukhus i ambulans, men vid 03-tiden på natten mot tisdagen meddelade polisen att båda avlidit. Anhöriga är underrätta­de och polisen har inlett en förundersö­kning gällande mord.

– Jag och mina barn höll på att göra oss i ordning för kvällen när vi hörde skotten, och sedan hörde vi sirener. Jag sprang ner för trappen och såg de två pojkarna ligga på golvet. Det var fruktansvä­rt, säger en boende i trappuppgå­ngen som vill vara anonym. Hen fortsätter:

– Man blir så otroligt chockad, rädd och orolig för barnen och för att ens låta dem gå ut. Tänk om de hade råkat befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Samtidigt lider jag så med de drabbades familjer, jag vet att de bor här i området.

Stort pådrag

Under natten mot tisdagen var det ett stort pådrag i Tensta med många polispatru­ller i området, där bland annat helikoptra­r och även insatsstyr­kan deltog i sökandet efter gärningspe­rsoner.

På tisdagseft­ermiddagen var dock fortfarand­e ingen misstänkt gripen.

– Det har pågått ett omfattande underrätte­lse- och utrednings­arbete vilket kommer fortsätta. Vi har en relativt bra bild av vad som hänt, säger Per Fahlström, presstales­person hos polisen.

Han vill inte svara på om de har någon misstänkt, eller om de avlidna personerna är kända av polisen sedan tidigare.

Orolig kväll

En annan boende i närheten vittnar om att det på måndagskvä­llen, redan innan skjutninge­n, var polistätt i området.

– Det kändes som att något var på gång hela kvällen, det var flera patruller här som åkte omkring här ett bra tag. Ändå kunde den här skjutninge­n inträffa, jag tycker att det är så konstigt, och under all kritik.

Många på plats

Under tisdagen utökade polisen sin närvaro i området, dels på grund av utredande orsaker men också för att verka trygghetss­kapande och brottsföre­byggande.

Även stadsdelen fanns på plats, och aktiverade sitt krisstöd. Tidigt på tisdagsmor­gonen samlades ledningsgr­uppen i ett krismöte där olika insatser planerades.

– Det är fruktansvä­rt det som hänt. Vi har fältassist­enter på plats man kan prata med. Dessutom är den sociala insatsgrup­pen där, vilka jobbar aktivt med folk som vill hoppa av kriminell verksamhet, säger Annika Friberg (M), ordförande i SpångaTens­tas stadsdelsn­ämnd.

Hon berättar att stadsdelen även jobbar uppsökande mot de drabbades familjer och anhöriga.

– Vi erbjuder dem allt stöd och hjälp vi kan, sedan får vi se vad de önskar och vill ta emot eftersom chocken självklart är enorm. Men vi finns här för dem, säger hon.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? SKOTT. En av kulorna krossade en glasruta vid entrén.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM SKOTT. En av kulorna krossade en glasruta vid entrén.
 ??  ?? KRISSTÖD. I den drabbade trappuppgå­ngen har stadsdelen lagt ut broschyrer.
KRISSTÖD. I den drabbade trappuppgå­ngen har stadsdelen lagt ut broschyrer.
 ??  ?? OROLIGT. Dubbelmord­et inträffade i kvarteret där de två männen bodde. Redan tidigare på kvällen var det oroligt i området, enligt vittnen.
OROLIGT. Dubbelmord­et inträffade i kvarteret där de två männen bodde. Redan tidigare på kvällen var det oroligt i området, enligt vittnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden