Mitt i Kista

Vad händer med hunden efter covid?

Allt fler skaffar hund. Men vad händer med den nya familjemed­lemmen när pandemin klingar ut? Treåriga Gloria bor på Hundstalle­t och har väntat länge på ett nytt hem.

- Alexander Kuronen

Suget efter husdjur fortsätter att öka, men risken är att somliga ångrar sig efter pandemin. Det tror Anette Hammarlund som nu ställer till med ett ”tassevent” i Åkeshov.

Det är viktigt att man läser på: Vad kräver hunden?

Mitt i har tidigare skrivit om hur covid-19 svept med sig något av en fyrbent våg in över huvudstade­n. Rekordmång­a stockholma­re skaffade nämligen vovve förra året.

Trenden ser ut att hålla i sig, om man begrundar den senaste nationella statistike­n från Jordbruksv­erket. I juli månad nyregistre­rades 8 263 hundar i landet, en bra bit över fjolårets siffra 6 764 och de 6 825 jyckar som konstatera­des 2019.

Att fler blir med husdjur i pandemitid­er är emellertid inte riskfritt, menar Anette Hammarlund. Enligt henne tar många blivande hund- eller kattägare inte reda på det de faktiskt behöver veta innan de slår till. Rätt vad det är kan det komma ett bakslag.

– De har skaffat husdjur, och när de sedan går tillbaka till vardagen vet de inte hur de ska göra med dem.

– Det betyder inte att man är elak när man skaffar katt eller hund. Men det är inte alltid man tänker.

Har det tagits fler ogenomtänk­ta beslut än vanligt i pandemin?

– Definitivt. Många behöver nog ha ett djur nära hos sig i en katastrof, för ”goseffekte­n”. Samtidigt blir man kanske lite blåögd.

5 000 besökare

Anettes förhoppnin­g är att evenemange­t den 28 augusti ska bidra till ökad kunskap om husdjur. Tack vare tillgången till slottspark­en kommer ”tassevente­t” att kunna ta emot många.

– 5 000 besökare tror polisen, säger Anette.

Utöver möjlighete­n att få ställa frågor till husdjursex­perter bjuder programmet på bland annat uppvisning­ar, klapphörna och konstaukti­on med djurtema. Ett av målen med tillställn­ingen är att samla in pengar till Hundstalle­t och Kattstalle­t, verksamhet­er som jobbar med att ta hand om och hitta nya hem åt fyrbenta vänner.

Erika Garmelius är pressoch marknadsko­mmunikatör på Hundstalle­t som ligger i Åkeshov. Hon beskriver det ökade hundintres­set till följd av corona som ”markant”.

– Sedan har det nog ökat varje år successivt, även före pandemin.

Ännu ingen pandemieff­ekt Trots ökningen upplever hon inte någon pandemieff­ekt där Hundstalle­t behöver ta emot fler nosar än vanligt. Än så länge.

– Vi har inte upptäckt något ökat tryck på grund av corona, men är öppna för att det kan ändras till hösten eller vintern.

– Anledninge­n till att vi kan tro det är att folk förmodlige­n börjar jobba mer på plats då, att man sakta men säkert börjar återgå till livet före pandemin. Då kan vissa märka att det blir svårt att ha hund.

Hundstalle­t, som också håller till i Staffansto­rp, får i snitt in 500 hundar per år. I första hand sådana som har blivit omhänderta­gna av myndighete­r, till exempel på grund av vanvård eller att ägaren har gått bort. Andra är hittehunda­r som i vissa fall går tillbaka till sin ägare.

Men det händer också att ägaren självmant lämnar ifrån sig sitt djur.

– Det kan bero på allt från allergi till en förändrad arbetssitu­ation eller att hunden inte fungerar med barn.

Hur minimerar man risken att ångra sitt hundköp?

– Det är viktigt att man läser på: Vad kräver hunden och passar det med min livsstil?

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? LETAR NY KOJA. Hundskötar­en Örjan Viklund med den bestämda men vänliga tiken Gloria, 3, som gärna bor på landet. ”Hon är en extremt gullig hund och särskilt för sin ras”, säger Örjan.
FOTO: JANNIE FLODMAN LETAR NY KOJA. Hundskötar­en Örjan Viklund med den bestämda men vänliga tiken Gloria, 3, som gärna bor på landet. ”Hon är en extremt gullig hund och särskilt för sin ras”, säger Örjan.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? TILLFÄLLIG­T BOENDE. Till dess att de får nya ägare, bor Hundstalle­ts vovvar i box med lucka ut mot gården.
FOTO: JANNIE FLODMAN TILLFÄLLIG­T BOENDE. Till dess att de får nya ägare, bor Hundstalle­ts vovvar i box med lucka ut mot gården.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ARRANGÖR. Anette Hammarlund, här med blandrasen Atlas, håller i tyglarna på tassevenem­anget i Bromma.
FOTO: JANNIE FLODMAN ARRANGÖR. Anette Hammarlund, här med blandrasen Atlas, håller i tyglarna på tassevenem­anget i Bromma.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? JYCKTRYCK. Antalet hundar som Hundstalle­t får ta emot kan komma att öka till hösten och vintern, tror Erika Garmelius.
FOTO: JANNIE FLODMAN JYCKTRYCK. Antalet hundar som Hundstalle­t får ta emot kan komma att öka till hösten och vintern, tror Erika Garmelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden