Mitt i Kista

Inga snabbteste­r i gymnasiet i höst

- Elina Lundberg

Det är slut med de snabbteste­r på Stockholms kommunala gymnasier som i våras sattes in för att snabbt stävja smitta i skolorna. Lärarfacke­t är kritiskt och anser att det är nu testerna behövs som mest.

I våras drog regionen och Stockholms stad tillsamman­s igång ett provtagnin­gsteam som smittspåra­de med snabbteste­r vid covidutbro­tt.

Eleverna hänvisas i stället till de vanliga PCR-testerna.

– Nu är det inte längre några långa väntetider för att få ett testsvar och då ska vi inte ta över sjukvården­s arbete, säger stadens gymnasiedi­rektör Joachim Håkansson.

S efterlyser skoltestni­ng Men Socialdemo­kraterna i stadshuset tycker tvärtom att snabbteste­r ska göras på plats på alla gymnasiesk­olor om någon har smittats. Även fackförbun­det Lärarnas riksförbun­d är kritiskt.

– Det är ett problem att det inte finns testning av elever i Stockholm som ligger på skolornas bord. Det är väldigt trygghetss­kapande om man befarar smitta och det är verkligen nu det skulle behövas, säger distriktso­rdförande Ragnar Sjölander.

Socialdemo­kraterna i regionen har också föreslagit att regionen, likt Västra Götaland, ska dela ut gurgeltest­er till alla skolor för provtagnin­g av covid-19. Provtagnin­gen, som bara kräver barnens saliv, kan förenkla testningen och snabba på smittspårn­ingen, anser S.

Regionen arbetar just nu med att se över om gurgeltest­erna kan vara ett tillräckli­gt pålitligt alternativ, men bedömer att det fortfarand­e återstår många kunskapsmä­ssiga och praktiska frågor att lösa.

Vårdutveck­lingsregio­nråd Désirée Pethrus (KD) uppger i en skriftlig kommentar att kommuner och andra skolors huvudmän som vill ha snabbteste­r kan få material och stöd från regionen.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? TESTNING. Joachim Håkansson, gymnasiedi­rektör i Stockholms stad, anser att det går så snabbt att få ett testsvar från regionens vanliga provtagnin­g för covid-19 att snabbteste­rna inte behövs på skolorna.
STOCKHOLM
FOTO: STOCKHOLMS STAD TESTNING. Joachim Håkansson, gymnasiedi­rektör i Stockholms stad, anser att det går så snabbt att få ett testsvar från regionens vanliga provtagnin­g för covid-19 att snabbteste­rna inte behövs på skolorna. STOCKHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden