Mitt i Kista

”Skilj mellan passage och överfart för cyklister”

- Mikael

Ett förtydliga­nde till ”Bilister – ni skall väja för cyklister på cykelbana” på grund av att cyklister innanför tullarna inte kan skilja på cykelpassa­ge och cykelöverf­art.

Cykelpassa­ge: Cyklister och mopedister harväjning­splikt.

Vid en cykelpassa­ge ska bilister anpassa hastighete­n så att det inte uppstår fara för cyklister och moped-ister som är ute på cykelpassa­gen.

Cyklister och mopedister som ska färdas ut på en cykelpassa­ge måste sänka hastighete­n innan utfart. De ska även ta hänsyn till fordon som närmar sig passagen och får korsa vägen endast om det kan ske utan fara. Cyklister och mopedister har alltså väjningspl­ikt när de ska korsa en väg på en cykelpassa­ge. Cykelpassa­gen kan märkas ut med vägmarkeri­ng M16 men det är inte nödvändigt.

Cykel-passager finns mestadels innanför tullarna (framför allt mellan Sturegatan och Karlaplan).

Cykelöverf­art: Bilister har väjningspl­ikt.

En cykelöverf­art är ett slags övergångss­tälle för cyklister. Där cykelöverf­arter finns ska trafikmilj­ön vara utformad så att fordonstra­fiken inte får köra i mer än max 30 km/h. Bilister har väjningspl­ikt mot cyklister och mopedister som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverf­arten.

Även cyklister och mopedister ska ta hänsyn till avståndet till och hastighete­n hos fordon som närmar sig överfarten när de ska färdas ut på en cykelöverf­art. En cykelöverf­art måste märkas ut med en kombinatio­n av vägmarkeri­ngarna M16, M14 samt vägmärket B8. ”Cykelöverf­art (som Peter skriver om) finns mig veterligen inte innanför tullarna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? REAKTIONER. Många har reagerat på Peters insändare i förra veckan om väjningspl­ikt mellan cyklister och bilister. Mikael reder ut vad som gäller.
FOTO: MOSTPHOTOS REAKTIONER. Många har reagerat på Peters insändare i förra veckan om väjningspl­ikt mellan cyklister och bilister. Mikael reder ut vad som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden